Otroci najdeni, ne pa tudi rešeni

Samo v tem mesecu so našli 2008 otrok, med katerimi so bili tudi dojenčki, prejšnji teden pa so aretirali več sto tatov otrok. Policija je odprla spletno stran, na kateri je objavila fotografije okoli 60 otrok, ki čakajo na to, da jih bodo starši prepoznali in prišli ponje.

Objavljeno
28. oktober 2009 21.06
Zorana Baković
Zorana Baković

Peking - Več kot 150 policistov je moralo priskočiti na pomoč petim akviziterjem, ki so poskušali v ponedeljek prodajati knjige na osnovni šoli v okrožju Yuhuan v pokrajini Zhejiang. Starši so jih napadli in jih začeli neusmiljeno pretepati v prepričanju, da so tatovi otrok. Dovolj je bilo že to, da je eden od učencev vzkliknil: »Prevaranti!« in starši so prodajalce napadli s takšno silovitostjo, da so enega od akviziterjev pretepli do smrti.

 

Omenjeni dogodek priča o tem, kako zelo je kitajska javnost ogorčena zaradi ugrabitev in preprodajanja otrok, kar se v tej državi dogaja že dolga leta. Pristojni organi poskušajo na vse mogoče načine preprečiti nove ugrabitve, kljub temu pa vsako leto iz družin izgine na tisoče otrok, ki končajo na krutem trgu.

 

Ministrstvo za javno varnost se vsako jesen pohvali z novim številom aretiranih članov organiziranih tolp, ki se ukvarjajo s krajami in preprodajanjem otrok, če se človek bolj natančno poglobi v to statistiko, pa kaj kmalu ugotovi, da je vsako leto »rešenih« na tisoče dečkov, ki so najpogosteje tarča teh tatov, in nekaj deklic, ki jih v glavnem prodajo kot bodoče neveste ali delovno silo. To pa hkrati pomeni, da vsako leto izgine čedalje več otrok, in to kljub policijski kampanji in obljubam oblasti, da bodo izkoreninile to obliko kriminala.

 

Samo v tem mesecu so našli 2008 otrok, med katerimi so bili tudi dojenčki, prejšnji teden pa so aretirali več sto tatov otrok. Policija je odprla spletno stran, na kateri je objavila fotografije okoli 60 otrok, ki čakajo na to, da jih bodo starši prepoznali in prišli ponje. Kot ključno sredstvo za prepoznavanje bodo uporabili DNK, kar bo hkrati edini veljavni dokaz, komu v resnici pripada otrok. Eden od problemov je tudi ta, da so bili nekateri otroci večkrat prodani in da so se lahko v tem času močno spremenili.


Več v četrtkovi tiskani izdaji Dela