Ovadba proti hrvaški ministrici za kulturo zaradi navzkrižja interesov

Ministrstvo je financiralo časopis Zarez, čeprav je imela ministrica do pred kratkim v lasti delnice založnika časopisa.

Objavljeno
07. oktober 2013 16.24
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA
Zagreb - Hrvaška komisija za preprečevanja navzkrižja interesov je tožilstvu poslala dokumente, v katerih ministrico za kulturo Andrejo Zlatar Violić sumijo kršitve zakona. Ministrstvo je financiralo z 1,2 milijona kun (160.000 evrov) časopis Zarez, čeprav je imela sama do pred kratkim v lasti 6,7 odstotka delnic založnika časopisa.

Časnik Jutarnji list danes poroča, da je bila ministrica tudi solastnica časopisa, ter da ji je komisija za preprečevanje navzkrižja interesov ministrici izrekla kazen v višini 15.000 kun (2000 evrov) zaradi navzkrižja interesov. Nepravilnosti naj bi ugotovili letos spomladi.

Predsednica komisije za preprečevanja navzkrižja interesov Dalija Orešković je v nedeljo za Hrvaško televizijo potrdila, da so ugotovili kršitev zakona, ker je imela Zlatar Violićeva v podjetju Druga strana 6,7-odstotni lastniški delež, založnik pa je med njenim mandatom vstopil v poslovne odnose z ministrstvom za kulturo.

Kot piše Jutranji list, podjetje Druga strana medtem ni več založnik Zareza, temveč je založništvo prevzelo neprofitno društvo. Ministrica pa se je rešila »pozabljenih« lastniških deležev.

Zlatar Violićeva zaenkrat ni želela odgovoriti na vprašanja hrvaških medijev o domnevni kršitvi zakona, ker da še ni dobila uradnega obvestila o postopku. Tiskovna predstavnica ministrstva Nataša Petrinjak pa je dejala, da je komisija tudi ugotovila, da ministrica ni nikomur delala uslug in da se tudi ni osebno okoristila.

Če bodo na zagrebškem občinskem sodišču ugotovili, da gre za navzkrižje interesov, bo založnik moral vrniti celotni znesek.

Dvotedenski časopis za kulturne in družbene teme Zarez se sicer komaj preživlja na trgu in je odvisen od finančne podpore ministrstva za kulturo in zagrebškega urada za kulturo.