Ovčji volčjak v Braziliji

Brazilija in ZDA sta podpisali sporazum o sodelovanju pri raziskavah in promociji biogoriv. Bushev obisk so pospremili močni protesti, ki so opozorili na nepravično izkoriščanje naravnih virov v Latinski Ameriki.

Objavljeno
09. marec 2007 22.17
V protestih je bilo ranjenih najmanj 20 ljudi
Sao Paolo - Ameriški predsednik George Bush se je v Sao Paulu sešel z brazilskim predsednikom Luizom Inaciom Lulo da Silvo. Pred obiskom Lule pa so Busha v največjem brazilskem mestu pričakali številni protestniki. Bush se nadeja, da bo v brazilskemu predsedniku našel zaveznika proti venezuelskemu predsedniku Hugu Chavezu, ki mu povzroča sive lase.

Chavezova protiimperialistična kampanija

Chavez je med obiskom Busha pri predsedniku Luli v Buenos Airesu vodil svojo protiimperialistično kampanjo. "Bush je volk, zamaskiran v ovco, ki prihaja v regijo, da bi jo razdelil, prevaral in upočasnil ljudska gibanja", je dejal venezuelski predsednik, Bushevo turnejo po Latinski Ameriki pa je označil kot "novo imperialistično ofenzivo", s katero si poskušajo ZDA le oprati obraz. Pri tem se Bush obnaša, kot da je šele sedaj odkril revščino v Latinski Ameriki, pravi Chavez, prepričan, da mu ljudje ne bodo nasedli.

Lula je spregovoril o "strateškem partnerstvu" z ZDA

Brazilija in ZDA sta danes namreč podpisali sporazum o sodelovanju pri raziskavah in promociji biogoriv kot alternative nafti. Obe državi sicer skupaj proizvedeta 72 odstotkov svetovne ponudbe tega goriva, ki ga v ZDA izdelujejo iz koruze, v Braziliji pa iz energetsko učinkovitejšega sladkornega trsa.

Z biološkimi gorivi, kakršen je etanol, bi lahko zmanjšali energetsko odvisnost od nafte in od tujih izvoznic tega energenta, je med obiskom poudaril Bush, ki v tej neodvisnosti za Latinsko Ameriko vidi tudi politično prednost - zmanjšanje navezanosti regije na izvoznico nafte Venezuelo in njenega levičarskega predsednika Huga Chaveza, ki je že dalj čas trn v peti ZDA, njegov vpliv v regiji pa le narašča.

Proizvodnja etanola skrbi brazilske kmete

Vendar ima povečana proizvodnja etanola v Braziliji tudi svoje nasprotnike, ki jih skrbijo posledice krčenja deževnega gozda na račun sladkornega trsa in izpodrivanja drugih prehrambenih kultur za okolje in za cene hrane. Bushev obisk so zato zaznamovali številni protesti, med katerimi je v Sao Paulu prišlo tudi do spopada med policijo in protestniki, v katerem je bilo ranjenih več kot 20 ljudi.

Liberalizacija svetovne trgovine - geostrateška točka ZDA ?

Bush in Lula sta sicer govorila tudi o liberalizaciji svetovne trgovine in drugih temah. Na skupni novinarski konferenci z Lulo ob koncu obiska je ameriški predsednik poudaril, da ZDA ne zanemarjajo problemov Latinske Amerike.

Vsekakor jim je mar za njihovo soseščino, je dejal Bush, prepričan, da se ZDA priznava premalo zaslug za njena prizadevanja, da bi izboljšali življenja ljudi. Namen njegovega obiska v regiji je tudi pojasniti, da je njegov narod "velikodušen in darežljiv", je še dejal.

Kirchner in Chavez sta za vzpostavitev združenja držav izvoznic zemeljskega plina latinsko ameriških držav

Kot protiutež brazilsko-ameriškemu sporazumu o etanolu sta se Chavez in argentinski predsednik Nestor Kirchner v Buenos Airesu dogovorila o ustanovitvi združenja držav izvoznic zemeljskega plina. Podpisala sta tudi vrsto gospodarskih, znanstvenih in tehnoloških sporazumov, ki sta jih po poročanju dpa opisala kot "strateške". Skupaj z Bolivijo, Ekvadorjem in Brazilijo si bodo opomogli in znova postali veliki proizvajalci zemeljskega plina, je bil optimističen Kirchner, ki je poudaril, da morajo države regije delati skupaj, da bi dosegle zadostno gospodarsko rast.

Negativna čustva do Washingtona so v Argentini močna predvsem zaradi podpore ZDA brutalnemu vojaškemu režimu v Argentini v letih 1976-1983, ko je bilo ubitih na tisoče ljudi.

Protesti proti Bushu

Busha so na prvi postaji njegove turneje po Latinski Ameriki, v Braziliji, pričakali protestniki. Ti so demonstrirali proti ameriški politiki do Latinske Amerike. Stališče protestnikov je, da se ameriška politika omejuje zgolj na prostotrgovinske sporazume in na "boj proti trgovini z mamilom". Protestniki nasprotujejo predlaganemu dogovoru o etanolu, kar je po njihovem mnenju poskus nadzora nad domačo proizvodnjo biogoriva. Brazilija namreč skupaj s Kolumbijo proizvede kar 70 odstotkov etanola na svetu. Hkrati nasprotujejo tudi ameriški vojni v Iraku.

Huda kri v Sao Paulu proti Bushu

V Sao Paolu se je na protestih ob obisku Busha zbralo okrog deset tisoč ljudi. Nasilje je izbruhnilo med protestniki in policijo, ko so prvi metali kamenje in med drugim tudi doma narejene bombe iz krompirja in strelnega prahu na policijo, ki se je odzvala s solzivcem in pendreki. Ko je Bush prispel v brazilski Sao Paolo, so ga pričakali protesti, ki so se, kot trdijo tiskovne agencije, sprevrgli v nasilje.

Maji napovedali čiščenje svetih mest zli duhov po odhodu Busha

Protesti proti Bushu niso potekali le v Sao Paulu, ampak tudi v Urugvaju, Kolumbiji in v Gvatemali, kjer so potomci Majev naznanili, da bodo njihovi duhovniki po Bushevem obisku "očistili" sveta mesta zlih duhov.

Bush bo na obisku v Braziliji sklenil energetsko zavezništvo, njegova turneja po Južni Ameriki pa bo v enem tednu zajela še Urugvaj, Gvatemalo, Kolumbijo in Mehiko.

Policija hvali svoje delo v Bogoti

Protesti so potekali tudi v mehiški prestolnici Ciudad de Mexico in glavnem mestu Kolumbije Bogota, kjer je policija sporočila, da je onemogočila načrtovano akcijo levičarskih skupin v času Bushevega obiska v nedeljo. V Bogoti so se s policijo spopadli tudi študenti. Namestnik tiskovnega predstavnika Bele hiše Gordon Johndroe je novinarjem zagotovil, da Bush uživa med obiski cvetočih demokracij, kjer sta svoboda govora in izražanja zakon. Tudi sam Bush je pred odhodom iz Washingtona za televizijo Univision dejal, da je ponosen, da gre v del sveta, kjer ljudje lahko izražajo svoje mnenje in demonstrirajo.

Bushev varnostni svetovalec nenaklonjen novinarskim vprašanjem

Bushev svetovalec za nacionalno varnost Stephen Hadley je zavrnil novinarska vprašanja o rivalstvu med Bushem in Chavezom za naklonjenost Latinske Amerike in dejal, da predsednik Bush prihaja na obisk s pozitivnim sporočilom.