OVK prevzela odgovornost za eksplozijo

V Prištini je v ponedeljek zvečer eksplozija poškodovala tri vozila misije ZN v pokrajini in en osebni avtomobil, človeških žrtev pa ni bilo.

Objavljeno
20. februar 2007 13.58
Eksplozija v Prištini je poškodovala tri vozila UNMIK
Priština - V kosovski prestolnici je v ponedeljek zvečer prišlo do eksplozije, ki je poškodovala tri vozila misije ZN v pokrajini (UNMIK) in en osebni avtomobil, človeških žrtev pa ni bilo. Kot poročajo srbski mediji, je odgovornost za eksplozijo prevzela organizacija, ki si je nadela ime pred leti razpuščene Osvobodilne vojske Kosova (OVK) in ki se je želela tako maščevati za nedavni poseg policije UNMIK proti udeležencem protestnega shoda v Prištini, ko sta življenje izgubili dve osebi.

V sporočilu, ki ga je razposlala po elektronski pošti, OVK poudarja, da je ponedeljkova eksplozija njena prva akcija in da gre za odgovor na poseg policije UNMIK proti udeležencem protestnega shoda 10. marca v Prištini, ko sta življenje izgubili dve osebi, več kot 80 pa jih je bilo ranjeno.

"Eksplozija v Prištini je imela namen uničiti vozila UNMIK, ne pa ogroziti človeška življenja, kot je to storila misija ZN s svojo akcijo. Gre za maščevanje za umor dveh udeležencev protestnega shoda, ki ga je priredilo gibanje Samoodločba", piše v sporočilu OVK, ki že grozi se bo tudi v prihodnje "maščevala za vsako krivico, ki bo prizadejana ljudstvu".

Sejdiu in Ceku obsodila eksplozijo

Kot poročajo srbski mediji, sta ponedeljkovo eksplozijo v Prištini obsodila predsednik in premier pokrajine, Fatmir Sejdiu in Agim Ceku. Oba sta izpostavila, da gre za dejanje, ki je naperjeno proti zgodovinskemu procesu, med katerim naj bi bil opredeljen prihodnji status Kosova. Kot je znano, se bosta v sredo na Dunaju sešli delegacij Beograda in Prištine z namenom, da bi poskušali približati stališča o predlogu statusa Kosova, ki ga je pripravil posebni odposlanec ZN Martti Ahtisaari.

OVK, katere ime si je nadela organizacija, ki je prevzela odgovornost za ponedeljkovo eksplozijo, je bila razpuščena po prihodu mednarodnih civilnih in vojaških misij na Kosovu. Večino pripadnikov OVK, katere enote so se v letih 1998 in 1999 bojevale proti nekdanji jugoslovanski vojski in srbski policiji, je prevzel pozneje ustanovljen kosovski zaščitni korpus.

Gibanje Samoodločba, ki ga vodi Albin Kurti, nasprotuje navzočnosti UNMIK in KFOR v pokrajini, k protestnim shodom pa se je začelo vse pogosteje zatekati v zadnjih treh letih. Od lani nasprotuje tudi pogajanjem Beograda in Prištine o prihodnjem statusu Kosova.

Shod, ki se ga je 10. februarja udeležilo približno 3000 ljudi, se je sprevrgel v nerede, ko so protestniki prebili barikade in se začeli približevati policijskemu kordonu na osrednjem prištinskem trgu, zaradi česar je policija uporabila solzivec in tudi gumijaste naboje, ki so usmrtili dve osebi.