Oznake na bombah kažejo na Iran

Ameriški obrambni sekretar Robert Gates je povedal, da serijske številke in druge oznake na bombah, uporabljenih v Iraku, kažejo na sodelovanje Irana z iraškimi skrajneži.

Objavljeno
10. februar 2007 11.42
Robert Gates
Sevilla/Washington - Ameriški obrambni sekretar Robert Gates je ob zaključku srečanja obrambnih ministrov zveze Nato v španski Sevilli v petek novinarjem povedal, da serijske številke in druge oznake na bombah, uporabljenih v Iraku, kažejo na sodelovanje Irana z iraškimi skrajneži. Po Gatesovem mnenju so oznake na eksplozivnih sredstvih dober dokaz, da Iran iraškim skrajnežem dobavlja orožje ali tehnologijo.

Iran naj bi tako po ameriških podatkih iraškim upornikom dobavljal visokotehnološka eksplozivna sredstva in drugo orožje, poleg tega pa naj bi Iranci sodelovali tudi pri usposabljanju iraških upornikov. Ameriška administracija pod vodstvom predsednika Georgea Busha je doslej sicer glede iranskega vmešavanja v iraško krizo predstavila le malo dokazov, med njimi pa so dokumenti in drugi materiali, zaplenjeni v zadnjih operacijah v Iraku.

Gates kljub kritikam Irana ni razkril, kako so oznake na bombah, najdenih v Iraku, povezali z Iranom, prav tako pa ni pojasnil, kako so odkrili, da je omenjeno razstrelivo in orožje v Irak poslala prav iranska vlada. Gates je sicer priznal, da iransko razstrelivo ne predstavlja velikega dela v Iraku uporabljenih bomb, vendar so te po njegovih besedah smrtonosne.

Med visokimi ameriškimi predstavniki ni soglasja o tem, v kolikšni meri naj bi javnosti posredovali informacije o iranskem vmešavanju v iraške nemire, saj bi to lahko prestrašilo vire informacij. Nekateri ameriški kongresniki so glede dokazov medtem že izrazili skepticizem, saj so poudarili, da so ameriški obveščevalci s podobnimi poročili upravičevali napad na Irak.

Neimenovani ameriški tajni agent je za današnjo izdajo ameriškega časnika The New York Times medtem poudaril, da prav Iran iraškim upornikom zagotavlja najbolj smrtonosne bombe. Dodal je še, da Iran Iraku dobavlja orožje in usposablja šiitske skrajneže.