Pöttering opozarja Poljsko

Predsednik Evropskega parlamenta Hans-Gert Pöttering je Poljsko opozoril, naj v pogovorih o oživljanju evropske ustave ne vztraja pri spremembi postopka sprejemanja odločitev v Evropski uniji.

Objavljeno
10. marec 2007 12.17
Bruselj - Predsednik Evropskega parlamenta Hans-Gert Pöttering je ta teden Poljsko opozoril, naj v pogovorih o oživljanju evropske ustave ne vztraja pri spremembi postopka sprejemanja odločitev v Evropski uniji. Poljska želi namreč iz predloga ustavne pogodbe izločiti določila o dvojni večini in vanj vključiti ureditev, ki jo predvideva Pogodba iz Nice in je zanjo še posebej ugodna. Pöttering meni, da Poljska ne more zahtevati samo določil, ki ji ugajajo, saj tako ruši načelo solidarnosti v EU.

Besedilo trenutnega predloga ustavne pogodbe za unijo predvideva vpeljavo glasovanja z dvojno večino. Odločitve, sprejete s kvalificirano večino, bi bile tako sprejete le, če bi jih podprlo 50 odstotkov vseh članic, ki bi obenem predstavljale vsaj 60 odstotkov celotnega prebivalstva unije. Tak sistem močno podpira Nemčija, ki je številčno najmočnejša država povezave.

Poljska se po drugi strani zavzema za ohranitev ureditve iz Pogodbe iz Nice, ki največji novi članici unije podeljuje skoraj toliko glasov kot Nemčiji, pa čeprav ima le polovico njenega prebivalstva.
Po Pötteringovem mnenju bi vsake zahteve po spremembi določil o kvalificirani večini naletele na veliko nasprotovanje tako s strani Evropskega parlamenta kot s strani večine članic EU. Poleg tega si Poljska po njegovem mnenju ne more po eni strani iz strahu pred prekinitvijo dobave nafte in plina iz Rusije prizadevati za vključitev določila o energetski solidarnosti med državami, po drugi pa na vsak način braniti lastne interese pri procesu odločanja v povezavi.

Solidarnost po mnenju Pötteringa ne more delovati samo v eni smeri. Država, ki ni solidarna z ostalimi članicami, ne more v zameno računati na njihovo solidarnost. "Evropa je kompleksna in zapletena združba in če nekdo zahteva vse zase, na koncu izgubimo vsi, saj vsaka članica ne more dobiti vsega," je opozorilo utemeljil Pöttering.

Poljska plaši Bruselj

Poljska sicer s svojim ravnanjem v zadnjem času povzroča pravi preplah v Bruslju.

Poljska ministrica za finance Zyta Gilowska se tako od svojega imenovanja septembra lani ni niti enkrat udeležila zasedanja sveta finančnih ministrov unije, četudi komisija Poljsko vztrajno opozarja zaradi njenega previsokega proračunskega primanjkljaja. Minister za okolje Jan Szyszko prejšnji mesec ni želel popustiti niti malo pred zahtevami komisije, da Poljska spremeni trasi dveh spornih avtocestnih odsekov, ki ogrožata prvinsko naravno okolje.

To so le posamezni primeri, s katerimi Poljska po mnenju Amande Akcakoce iz bruseljskega inštituta European Policy Centre napenja mišice in preizkuša potrpljenje ostalih članic. Seznam spornih vprašanj med Varšavo in Brusljem se namreč povečuje iz tedna v teden, poljska vlada pa ne kaže nobenih znakov popuščanja.