Pöttering za ohranitev bistva ustavne pogodbe

Evropski parlament si bo prizadeval, da bo v okviru nemškega predsedstva EU sprejet načrt, po katerem bo bistvo ustave v celoti uresničeno do naslednjih evropskih volitev leta 2009.

Objavljeno
13. februar 2007 13.56
Novi predsednik Evropskega parlamenta je Hans-Gert Pöttering
Strasbourg- Evropski parlament stoji za ustavno pogodbo in si bo prizadeval, da bo v okviru nemškega predsedstva EU sprejet načrt, po katerem bo bistvo ustave v celoti uresničeno do naslednjih evropskih volitev leta 2009, je danes na zasedanju v Strasbourgu poudaril predsednik Evropskega parlamenta Hans-Gert Pöttering (EPP). V govoru, v katerem je predstavil svoj program dela in prioritete, se je zavzel predvsem za ohranitev evropskih vrednot, uresničevanje reform ter spodbujanje medkulturnega dialoga.

Pöttering uvodni nastop ob prevzemu funkcije na polovici parlamentarnega mandata sta v parlamentu pozdravila predsedujoča EU, nemška kanclerka Angela Merkel in predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, v dvorani pa so ga spremljali tudi dosedanji predsedniki te institucije.

Po besedah Pöttering EU s 27 članicami ne more delovati na podlagi sedanjih pogodb. Če želimo doseči cilje ter spoštovanje vrednot, je potrebna institucionalna reforma, je poudaril. Potrebujemo Evropo, ki verjame vase, ki črpa moč iz svojih vrednot in je lahko dober partner svetu. "Če želimo doseči cilje, moramo še naprej graditi EU, ki bo sposobna delovati," je poudaril. Združena Evropa in članstvo dvanajstih novink v EU je po oceni Pöttering, ki je evropski poslanec vse od prvih evropskih volitev leta 1979, "čudež naše generacije". "Ocenjevali nas bodo po tem, ali nam bo uspelo postaviti združitev na trdne temelje," je še dejal Pöttering.

Socialni model in medkulturni dialog

Braniti je treba evropski socialni model, skupaj s partnerji v svetu sprejeti ukrepe glede podnebnih sprememb, je še menil Pöttering. K zagotavljanju varnosti sodijo tudi skupna oskrba z energijo, skupna migracijska politika, ki upošteva pravice in možnosti integracije v družbo. Če želimo živeti v varni Evropi, se moramo zavzemati za varnost v svetu, meni predsednik Evropskega parlamenta.

Prihodnost Evrope je v veliki meri odvisna od uspešnega soobstoja kultur in religij znotraj EU ter med EU in njenimi sosedami, predvsem v arabskem in muslimanskem svetu. Zato se moramo zavzemati za dialog med kulturami in religijami. Medkulturni dialog pa je lahko uspešen le, če temelji na resnici in medsebojni strpnosti, ki pomeni tudi spoštovanje prepričanj drugih, meni Pöttering.

Merklova: Državljanom je treba pojasniti, kakšna bo Evropa

Vprašanje evropske ustavne pogodbe je treba postaviti v ospredje v luči volitev v Evropski parlament leta 2009. Predvsem zato, ker želimo EU približati državljanom in jo narediti opravilno, ter da bodo ljudje na prihodnjih evropskih volitvah vedeli, za kakšno Evropo glasujejo in kako bo delovala v prihodnje, je poudarila predsedujoča EU, nemška kanclerka Angela Merkel.

Evrope prihodnosti ne moremo graditi z orodji preteklosti, zato pogodba iz Nice ni dovolj, pa je poudaril predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso. "Energičnost in zavzetost" Merklove po njegovem vlivata upanje, da "bomo lahko dosegli konsenz". Vendar pa lahko predsedstvo napredek pri iskanju rešitev glede ustavne pogodbe doseže samo ob podpori vseh držav članic, je dodal.

Evropski parlament je "emancipirana" institucija in nepogrešljiv partner v evropskem dialogu, je poudarila Merklova, ki je parlament pozvala, naj državljanom še naprej pojasnjuje, zakaj je Evropa pomembna.