Pacolli izvoljen za novega predsednika Kosova

Kosovski parlament je za predsednika države s tesno večino izvolil gradbenega tajkuna Behgjeta Pacollija. Pacolli je bil edini kandidat, in sicer nove vladne koalicije, izvoljen pa je bil šele v tretjem krogu glasovanja, ko je za potrditev potreboval navadno večino 61 glasov. Prejel je 62 glasov, glasovanje pa je bojkotirala opozicija.

Objavljeno
22. februar 2011 22.31
Ma. Ja., delo.si
Ma. Ja., delo.si
Priština - Poslanci opozicijskega gibanja Samoopredelitev in Zveze za prihodnost Kosova Ramusha Haradinaja niso glasovali, saj so zapustili dvorano, še preden se je začelo prvo glasovanje, poroča slovenska tiskovna agencija STA. Kot so dejali, ne želijo prevzeti odgovornosti za izvolitev tistih, za katere niso prepričani, da bodo delali v prid države. Glasovali niso niti poslanci opozicijske Demokratske zveze Kosova.

Thaqi vodi tudi novo kosovsko vlado

Kljub mednarodnim pritiskom na nekdanjega vodjo Osvobodilne vojske Kosova zaradi suma povezav s trgovino s človeškimi organi, je kosovski parlament Hashima Thaqija že v drugo izvolil na položaj premiera. Poslanci so s 65 glasovi za in enim proti potrdili tudi njegovo vlado, piše STA.

Poslanci novega sklica parlamenta po decembrskih predčasnih volitvah so tako potrdili koalicijsko vlado, v kateri so ob Thaqijevi Demokratski stranki Kosova (DPK) tudi Zveza za novo Kosovo (ANK) danes izvoljenega predsednika Pacollija, srbska Samostojna liberalna stranka, lista Ibrahima Rugove ter manjšinske skupnosti. Koalicija ima v 120-članskem parlamentu 65 poslancev.
Tako kot pri glasovanju o novem predsedniku države so tudi glasovanje o novi vladi bojkotirali opozicijski poslanci.