Padavine v Reki že nad septembrskim povprečjem

O neurju so poročali tudi iz Zadra, Rovinja, Splita in Čakovca.

Objavljeno
13. september 2012 13.55
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Zagreb - Močan dež, ki je v današnji noči zajel Reko, je presegel septembrsko povprečje padavin v tem največjem hrvaškem pristanišču. Od 20. ure v sredo do do 8. ure danes zjutraj je v mestu padlo 200 litrov dežja na kvadratni meter, povprečje za september pa je 166 litrov, so po pisanju Slovenske tiskovne agencije povedali vremenoslovci. Dež je ohromil promet v mestu.

Zaradi velike količine dežja so bili poplavljeni nižje ležeči deli mesta, največ preglavic voznikom pa so povzročali poplavljeni podhodi sredi mesta. Nekaj avtomobilov je obtičalo v podhodih, kar je blokiralo promet. Lokalni mediji so poročali, da je voda na nekaterih ulicah odnašala parkirane avtomobile. Kot so sporočili reški gasilci, je voda odnesla tudi kanalizacijske pokrove s cest. Strela je udarila v enega od objektov, na katerem je zgorela streha. Gasilci imajo veliko dela tudi s črpanjem vode iz številnih kleti. Medtem je sicer na reškem območju prenehalo deževati, piha pa močna burja.

Tudi v Zadru odpravljajo posledice dežja, potem ko je čez noč padlo 75 litrov dežja na kvadratni meter. V začetku septembra je sicer Zadar zajelo še močnejše neurje, ko je v nekaj urah padlo približno 90 litrov dežja na kvadratni meter.

Hrvaški mediji so poročali, da je neurje manjšo škodo povzročilo tudi v Pulju, Rovinju, Splitu in Čakovcu.

Strele so po pisanju STA zanetile tri manjše požare na splitskem območju ter pri Labinu v Istri, je sporočil državni center za zaščito in reševanje.