Padec beograjskega župana

Dragan Đilas je padel zaradi­ političnega pokra med naprednjaki in socialisti ter njihovimi koalicijskimi partnerji.

Objavljeno
25. september 2013 19.39
Serbia Democrats
V. E., Beograd
V. E., Beograd
Beograd – Čeprav beograjski župan ni sveta krava, ki je nihče ne sme kritizirati, to ne spremeni dejstva, da je vladajoča koalicija z odstavitvijo Dragana Đilasa pregazila na volitvah izraženo voljo ­Beograjčanov.

Dragan Đilas je namreč na volitvah gladko porazil vladajočo koalicijo, kljub temu da oblast volivcem ne omogoča, da bi neposredno volili župana. V Beogradu je kot nosilec liste demokratov, ki so doživeli boleč poraz na parlamentarnih volitvah, v boju za tretjo najpomembnejšo funkcijo v državi slavil prepričljivo zmago.

Beograjski župan je padel zaradi­ političnega pokra med naprednjaki in socialisti ter njihovimi koalicijskimi partnerji. Ti so do preoblikovanja srbske vlade bolj ali manj uspešno vladali z demokrati. Da padec Đilasa nima veliko zveze z njegovim delom, priča dejstvo, da njegovi politični nasprotniki še nimajo kandidata za župana in ideje, kako bo v prihodnje deloval Beograd.

Ker poskušajo naprednjaki prevzeti oblast v vseh občinah, v katerih so izgubili na volitvah, Đilasovo opozorilo, da država drsi v diktaturo in enopartijski sistem, ni povsem za lase privlečeno.