Padec vlade je bil neizogiben

Večina italijanskih dnevnikov se strinja, da je bil padec vlade Romana Prodija neizogiben.

Objavljeno
22. februar 2007 11.56
Poraz je zunanji minister D'Alema z besedami: "Če izgubimo, vsi domov."
Rim - Večina italijanskih dnevnikov, ki sredinemu odstopu levosredinske vlade Romana Prodija namenjajo tudi po deset in več strani, se strinja, da je bil padec vlade neizogiben. Rimska La Repubblica v uvodniku z naslovom Prazna podpora skrajne levice piše, da se je ideološka vrv, ki so jo ekstremisti več mesecev napenjali v parlamentu in na ulicah, nazadnje pretrgala in povzročila padec vlade. S tem je Silviu Berlusconiju, ki je bil pred komaj letom dni poražen na volitvah, ponujena možnost, da se vrne za krmilo države.

Krizo je sprožila vladna zunanja politika, ki jo je v senatu predstavil zunanji minister Massimo D'Alema, nadaljuje La Repubblica. Razložil je, da se Italija zavzema za mir in zavrača vojno, da je njena navzočnost v Afganistanu politična in civilna misija in da bi umik iz te države oddaljil Italijo od Evropske unije. Takšnemu govoru bi ploskali v katerikoli drugi zahodni državi z levičarsko vlado, ne pa v Italiji, kjer je to nesprejemljivo za skrajni del levice, zaključuje časnik.

Tudi torinska La Stampa meni, da je bil Prodijev odstop neizbežen. K temu ga je prisililo kočljivo vprašanje zunanje politike, pri katerem je vlada doživela odmeven poraz v senatu. Ta poraz je bil še bolj dramatičen, ker ga je napovedal že minister D'Alema z besedami: "Če izgubimo, vsi domov." S tem so se strinjali tako predsednik republike Giorgio Napolitano kot premier Prodi in vodja opozicije Berlusconi, poudarja La Stampa.

Predsednik Napolitano bo moral med posvetovanji z vodji strank razrešiti pravi politični rebus, meni milanski Corriere della Sera. Levosredinske stranke bodo morale jamčiti, da se ne bo ponovilo njihovo nasprotovanje vladni politiki. Samo tako bo predsednik lahko poslal Prodija v parlament po novo zaupnico. V ta scenarij pa se je vpletla neznanka Krščansko-demokratske unije pod vodstvom Pierferdinanda Casinija, ki bi se utegnila pridružiti vladni koaliciji, meni časnik.