Padla romunska vlada

Romunski parlament je vladi premiera Emila Boca izglasoval nezaupnico. Poslanci so ob tem dejali, da vladi ni uspelo izboljšati stanja v gospodarstvu. Nezaupnico vladi je sicer izreklo 258 poslancev, 176 pa jih je vlado podprlo.

Objavljeno
13. oktober 2009 17.16
Ma. J.
Ma. J.
Bukarešta - Romunski parlament je vladi premiera Emila Boca izglasoval nezaupnico. Poslanci so ob tem dejali, da vladi ni uspelo izboljšati stanja v gospodarstvu, opozicija pa je vladi očitala, da je državo »gospodarsko in moralno uničila«. Nezaupnico vladi je sicer izreklo 258 poslancev, 176 pa jih je vlado podprlo.

Opozicijska liberalna stranka je nezaupnico vložila potem, ko so na začetku oktobra koalicijo zapustili ministri socialdemokratske stranke. Ti so odstopili zaradi odločitve premierja Boca, da odstavi notranjega ministra iz njihovih vrst Dana Nica.

Poslanec liberalne stranke Calin Popescu Tariceanu je ob izglasovanju nezaupnice dejal, da je vladi uspelo »uničiti državno gospodarstvo, razvrednotiti državno valuto in povečati davke, ob tem pa še vedno pa ni denarja za plače in pokojnine«. Premier Emil Boc pa je povedal, da je njegova vlada »izgubila bitko, ne pa vojne«. Dodal je, da so poslanci proti njemu glasovali zaradi predlaganih reform pokojninskega sistema, ki bi poslancem znižale pokojnino.

Bocova vlada lahko z omejenimi pristojnostmi na položaju ostane dokler romunski predsednik Traian Basescu ne predlaga novega premierja. Ko se to zgodi, ima premier deset dni časa, da oblikuje svoj kabinet, ki ga mora nato potrditi še parlament.

V romunskem parlamentu je bila po padcu komunističnega režima leta 1989 nezaupnica vladi izglasovana prvič, sicer pa je do padca vlade prišlo le šest tednov pred predsedniškimi volitvami, napovedanimi za 22. november. Za favorita na volitvah sicer velja zdajšnji predsednik Traian Basescu, ki je s premierjem v dobrih odnosih, zato opozicija pričakuje, da bo nezaupnica zmanjšala tudi njegove možnosti za zmago.