Pahor podpira Blaira za predsednika EU

Ob tem je pojasnil, da si to pravico jemlje kot predsednik svoje socialdemokratske stranke in da bo vlada o tem odločala v prihodnosti, ko bo postopek izbire formalno sprožen. Tony Blair je bil Pahorju tudi navdih za številne spremembe v njegovi stranki.

Objavljeno
30. oktober 2009 19.31
Tony Blair
Ba.P./STA
Ba.P./STA
Bruselj - Premier Borut Pahor je v Bruslju razkril, da podpira nekdanjega predsednika britanske vlade Tonyja Blaira za bodočega predsednika Evropskega sveta. Ob tem je pojasnil, da si to pravico jemlje kot predsednik svoje socialdemokratske stranke in da bo vlada o tem odločala v prihodnosti, ko bo postopek izbire formalno sprožen. Premier je pojasnil, da je bil v četrtek na srečanju sedmih socialdemokratskih voditeljev unije z vodji druge največje politične skupine v Evropskem parlamentu, evropskih socialistov (S&D), edini, ki je poleg predsednika britanske vlade Gordona Browna podprl Blaira.

Svojo odločitev je pojasnil z besedami, da ima z njim "tako ali drugače dobre izkušnje" in da je bil Blair pogosto navdih za marsikatero spremembo v njegovi lastni stranki. "Odnosi med laburistično stranko in slovenskimi socialdemokrati so odlični, na Blaira in Browna sem se lahko vedno zanesel," je poudaril.

Pahor je ob tem priznal, da je Irak madež na Blairovi politični karieri, saj je šlo za vojno, ki je bila po njegovem mnenju nepotrebna. "Takrat Blaira nisem podprl in nisem videl razloga, zakaj je šel v 'španovijo' z Georgeom Bushem, in razloga, zakaj je to storil, še danes ne vidim," je dejal.

Premier je še pojasnil, da bo eden od dveh novih visokih položajev v EU - predsednika ali zunanjega ministra - zagotovo pripadel socialdemokratski politični struji, ki je sicer po njegovih besedah izgubila evropske volitve, na katerih je zmagala desnosredinska opcija.