Pakistan ne dovoli vstopa tujih sil na svoje ozemlje

Tik pred današnjo obletnico terorističnih napadov v ZDA je načelnik združenega štaba oboroženih sil ZDA pozval k skupni vojaški strategiji na obeh straneh pakistansko-afganistanske meje.

Objavljeno
11. september 2008 13.13
El.M.
El.M.

Washington - Tik pred današnjo obletnico terorističnih napadov v ZDA je ameriški admiral Mike Mullen, načelnik združenega štaba oboroženih sil ZDA, pozval k skupni vojaški strategiji na obeh straneh pakistansko-afganistanske meje, da bi tako preprečili nastanek "varnih" con za teroriste.

 

Vendar se Pakistan s tem odločno ne strinja in ne dovoli vstopa tujih sil na svoje ozemlje. General Ašfak Pervez Kavani, poveljnik štaba pakistanske vojske, je odločno zavrnil možnost kakršnega koli sporazuma s koalicijskimi silami, ki bi jim dovoljeval operacije na pakistanski strani meje.

 

Časnik New York Times je v sredo poročal, da je predsednik George Bush julija dovolil, da smejo ameriške skupine za posebne operacije izvajati napade na pakistanskih tleh brez dovoljenja Pakistana.

 

Zaradi več ameriških napadov na pakistanskih tleh v zadnjih tednih sta pakistanska vlada in vojska odločno protestirali.

 

Bush je tudi napovedal, da bodo ZDA do februarja 2009 v Afganistan poslale dodatnih 4.500 vojakov, ki se bodo pridružili 33.000 vojakom, ki so trenutno v tej državi. Vendar ZDA ne načrtujejo, da bi njihove čete ostale v Afganistanu dalj kot do leta 2011.

 

Admiral Mullen je povedal, da ZDA v Afganistanu ne zmagujejo in je zato potrebna nova strategija za obravnavo ekstremističnih skupin v Pakistanu. Meni, da ni dovolj, da jih zaustavijo zgolj ob prehodu pakistansko-afganistanske meje. Potrebno je usklajeno delovanje s pakistansko vlado, saj je treba odpraviti "varne cone ", s katerih ekstremisti napadajo.

 

V Beli hiši so v sredo poudarili, da je že dejstvo, da ZDA doslej še niso uspele prijeti voditelja Al Kaide Osame Bin Ladna, pokazalo na omejitve ameriških vojaških in obveščevalnih operacij. Predstavnica za tisk Dana Perino je povedala, da ZDA nimajo "super sil", ki bi privedle Bin Ladna pred sodišče.