Pakistan: Potres celotne vasi zravnal s tlemi

V silovitem potresu na jugozahodu Pakistana je umrlo najmanj 328 ljudi, tisoči so ostali brez strehe nad glavo.

Objavljeno
25. september 2013 12.08
PAKISTAN-QUAKE/
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Islamabad – Strah, da je silovit potres z magnitudo 7,7 terjal visok davek, se je uresničil. Po zadnjih podatkih je na jugozahodu Pakistana v provinci Balučistan včeraj umrlo najmanj 328ljudi. Po poročanju Pakistanskega The International News (TIN) so v okrožju Avaran celotne vasi zravnane s tlemi.

Epicenter rušilnega potresa je bil približno 120 kilometrov jugozahodno od mesta Kuzdar, udaril pa je na globini 23 kilometrov. Provincialna vlada v Balučistanu je že včeraj razglasila izredne razmere.

Po besedah predstavnika lokalnih oblasti v Balučistanu Jana Buledija je bilo najhuje v mestu Avaran in okoliških vaseh, kjer so doslej našteli 200 smrtnih žrtev, vsaj 340 ljudi je ranjenih. Oblasti se bojijo, da bo število ubitih še naraslo. »Naše zdravstvene zmogljivosti so izredno slabe, v lokalnih bolnišnicah pa zmanjkuje prostora za oskrbo ranjenih,« je povedal Buledi in dodal, da najhuje poškodovane s helikopterji prevažajo v mesto Karači.

TIN poroča, da je obseg območja, ki ga je prizadel potres, zastrašujoč. Ocenjujejo, da je potresni sunek opustošil območje veliko 21.000 kvadratnih kilometrov (za primerjavo, površina Slovenije znaša 20.253 kvadratnih kilometrov), na katerem je razpršenih približno 300.000 prebivalcev. Prizadetim v potresu je na pomoč najprej priskočila vojska, a je reševanje ponekod zaradi zahtevnega terena močno oteženo.