Pakistan preizkusil raketo dolgega dosega

Pakistan je danes poskusno izstrelil balistično raketo dolgega dosega, ki lahko nosi tudi jedrske konice. Raketo so izstrelili z neznane lokacije.

Objavljeno
23. februar 2007 09.58
Indija je preizkusila raketo srednjega dosega agni III
Islamabad - Pakistan je danes poskusno izstrelil balistično raketo dolgega dosega, ki lahko nosi tudi jedrske konice. Gre za raketo tipa hatf VI oziroma šahin II z dometom 2000 kilometrov, izstrelili pa so jo z neznane lokacije. Tiskovni predstavnik pakistanske vojske generalmajor Šaukat Sultan je povedal, da je bil preizkus uspešen.

Hatf VI je pakistanski raketni sistem z najdaljšim dometom, ki lahko z visoko natančnostjo zadane cilje globoko v sosednji Indiji. Pakistan je tokrat preizkusil novo, nadgrajeno različico rakete.

Napeti odnosi med Indijo in Pakistanom

Do preizkusa prihaja dva dni po tem, ko sta Indija in Pakistan podpisala sporazum o zmanjševanju možnosti nesreč z jedrskim orožjem.

Odnosi med državama so sicer že desetletja napeti. V sporu sta zaradi pokrajine Kašmir, ki je bila razlog za dve od treh vojn, v kateri sta se zapletli od neodvisnosti leta 1947. Maja 1998 sta obe državi izvedli jedrska poskusa.