Pakistan preizkusil raketo z dosegom 200 kilometrov

Pakistan je uspešno opravil poskus izstrelitve doma proizvedene rakete haft-II abdali z dosegom 200 kilometrov, ki lahko nosi tako konvencionalne kot jedrske konice.

Objavljeno
31. marec 2007 13.17
Pakistanska raketa Hatf-II ali Abdali
Islamabad - Pakistan je danes uspešno opravil poskus izstrelitve doma proizvedene rakete haft-II abdali z dosegom 200 kilometrov, ki lahko nosi tako konvencionalne kot jedrske konice, je sporočila pakistanska vojska. Poskusna izstrelitev je bila druga izstrelitev omenjenega raketnega sistema v zadnjem mesecu in zadnja v vrsti pakistanskih preizkusov raket različnih dosegov.

Do poskusne izstrelitve omenjene rakete je prišlo dan po indijski izstrelitvi rakete, ki lahko nosi tudi jedrske konice in ima podoben doseg kot pakistanska. Poleg tega je indijska vojska ta teden izvedla tudi vrsto zaporednih poskusnih izstrelitev raket astra vrste zrak-zrak.

Čeprav tradicionalna nasprotnika Pakistan in Indija neprestano izvajata poskusne izstrelitve raket, ki vodijo v medsebojno zastraševanje, pa sta državi v zadnjih treh letih začeli mirovne pogovore in sprejeli številne ukrepe, ki naj bi pripomogli k večjemu zaupanju in zmanjšanju napetosti.