Pakistan znova stresel silovit potres

Pakistansko provinco Balučistan je stresel potres z magnitudo 7,8. Umrlo je vsaj 45 ljudi, več je ranjenih.

Objavljeno
24. september 2013 17.36
PAKISTAN-QUAKE
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Islamabad - Jugozahodni del Pakistana je po podatkih ameriškega geološkega centra (USGS) danes stresel potres z magnitudo 7,8, ki so ga čutili tudi prebivalci oddaljene indijske prestolnice New Delhi. Oblasti se bojijo, da tako silovit potres ni minil brez večjih posledic. Na prizadeta območja so že napotili reševalce.

Pakistanski The International News poroča, da je v okrožju Avaran, kjer so že razglasili izredne razmere, umrlo najmanj 45 ljudi, vsaj osem je ranjenih. Francoska tiskovna agencija AFP je pred tem navajala predstavnika okrožja Mamutaza Baluča, ki je povedal, da so prejeli tudi prva poročila o porušenih stavbah. »Na prizadeta območja smo že poslali naše ekipe, ki bodo ocenile izgubo,« je povedal.

Pakistanski meteorološki center jakost potresa ocenjuje na nekoliko nižjo magnitudo, in sicer 7,7. Kljub temu se bojijo, da bo škoda velika. Epicenter potresa je bil od mesta Kuzdar oddaljen približno 100 kilometrov, prvi sunek pa je udaril na globini 15 kilometrov.

Tla province Balučistan so se močno tresla že aprila letos, ko je potres, prav tako z magnitudo 7,8, udaril na iranski strani, tik ob meji s Pakistanom. Na pakistanski strani meje je umrlo več kot 41 ljudi, 12.000 ljudi je bilo prizadetih.