Pakistanska deklica, obtožena bogoskrunstva, na sodišče za mladoletne

Zdravniško poročilo razkriva, da je deklica, ki je tri tedne preživela v priporu, stara komaj 14 let.

Objavljeno
24. september 2012 20.41
PAKISTAN-RELIGION-BLASPHEMY
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Islamabad - Pakistansko sodišče je danes odredilo, da morajo pakistanski krščanski deklici Rišmi Masih, ki je obtožena bogoskrunstva, soditi na sodišču za mladoletne. Strokovnjaki so namreč v zdravniškem poročilu zapisali, da gre za 14-letno dekle, ki ima težave z učenjem. Njen sosed Rao Abdur Rahim, ki je deklico prijavil oblastem, je odločitvi sodišča nasprotoval.

Odvetnik dekleta, pri katerem so našli poškodovane strani Korana, je pojasnil, da ji zdaj grozi največ sedemletna in ne več dosmrtna zaporna kazen. Poudaril je še, da bodo zahtevali oprostilno sodbo. Preiskovalci so namreč v policijskem poročilu pred tedni zapisali, da niso našli nikakršnih bremenilnih dokazov proti deklici. Poškodovane strani Korana naj bi ji podtaknil lokalni imam Kalid Jadon.

Naslednje zaslišanje bo potekalo 1. oktobra, ko bo pred sodišče stopil Jadon. Obravnave se bo morala udeležiti tudi obtožena deklica, saj njen sosed Rahim trdi, da so starši deklico odpeljali na Norveško. Rimšo in njeno družino so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP 8. septembra, ko so deklico iz pripora izpustili proti izplačilu varščin, zaradi varnostnih razlogov preselili na neznano lokacijo.