Pakistanska vojska začela ofenzivo proti talibom

28.000 vojakov pakistanske vojske je ob podpori vojaških letal začelo dolgo pričakovano kopensko ofenzivo proti talibskim upornikom v nemirnem Južnem Vaziristanu ob meji z Afganistanom.

Objavljeno
17. oktober 2009 12.30
Ti. K./STA
Ti. K./STA
Islamabad - Pakistanska vojska je ob podpori vojaških letal začela dolgo pričakovano kopensko ofenzivo proti talibskim upornikom v nemirnem Južnem Vaziristanu ob meji z Afganistanom, je sporočila pakistanska vojska. Operacija se je začela po nizu samomorilskih napadov v državi, v katerih je v manj kot dve tednih umrlo več kot 160 ljudi.

Po navedbah vojske v operaciji trenutno sodeluje okoli 28.000 vojakov, ki se bodo na goratem in skalnatem področju na jugovzhodu države borili proti okoli 10.0000 do 15.000 dobro izurjenimi borci iz vrst talibov in pripadnikov mednarodne teroristične mreže Al Kaida. Pred prihodom zime naj bi se število pripadnikov vojske in policije, ki sodelujeta v kopenski operaciji, povečalo na 60.000.

 

Neimenovani predstavnik pakistanske obveščevalne službe je sporočil, da se enote ob spremstvu vojaških letal in helikopterjev proti uporniškim oporiščem na območju pomikajo s treh strani. Uraden začetek operacije naj bi sicer sporočil še pakistanski premier Jusuf Raza Gilani.

 

Pakistan je sicer pozno v petek napovedal, da bo izkoreninil upornike, ob čemer je islamistične skrajneže po krvavih napadih v zadnjem mesecu, katerih tarče so bile predvsem varnostne sile, označil za grožnjo nacionalni suverenosti.