Pakistanske sile so zajele vas talibskega poveljnika

Pakistanska vojska, ki od minule sobote v pokrajini Južni Vaziristan na severozahodu države izvaja silovito ofenzivo proti talibskim upornikom, je prevzela nadzor nad vasjo, iz katere izhaja vodja pakistanskih talibov Hakimulah Mehsud.

Objavljeno
24. oktober 2009 14.01
Ba.P./STA
Ba.P./STA
Islamabad -  Nadzor nad vasjo Kotkaj so pakistanski vojaki prevzeli v noči na soboto, sedaj pa izvajajo preglede. Po navedbah pakistanskih varnostnih virov gre za pomemben preboj v ofenzivi, saj je bila ta vas oporišče talibov in domači kraj Mehsuda.

Pakistanska vojska je na severozahodu države pred tednom dni začela obširno protitalibsko operacijo, v kateri sodelujejo okoli 30.000 vojakov, ki se borijo proti od 10.000 do 12.000 talibskimi borci. Pakistanske sile so ob tem napovedale, da bo glavni cilj ofenzive talibsko vodstvo.

Oblasti v Islamabadu medtem sporočajo, da je protitalibska ofenziva uspešna, čeprav je v povračilnih napadih skrajnežev po vsem Pakistanu samo v tem mesecu umrlo okoli 200 ljudi. Pakistanski premier Jusuf Reza Gilani je izjavil, da "poraz kljub krvoločnosti napadov (skrajnežev) ni opcija", izhaja iz sporočila po petkovem srečanju vrha vlade in vojske.

Združeni narodi pa opozarjajo, da je z območja zaradi ofenzive pobegnilo okoli 155.000 civilistov, pričakujejo pa, da se jim jih bo pridružilo še okoli 100.000. Dostava humanitarne pomoči na sosednja območja je težavna, novinarji pa v Južni Vaziristan nimajo vstopa.

Pakistanski predstavniki pa so danes sporočili, da je bilo v napadu ameriškega brezpilotnega letala v Pakistanu na obmejnem območju z Afganistanom ubitih najmanj 14 ljudi.

Napad se je zgodil na vas 15 kilometrov severno od mesta Kar, središča okraja Bajaur. "Štirinajst ljudi je bilo ubitih v napadu letala brez pilota, število smrtnih žrtev pa bi se lahko povečalo," je povedal predstavnik tamkajšnjih oblasti. Nek drug vir pa je povedal, da je bila v napadu zadeta hiša v vasi Damadola, med mrtvimi pa naj bi bili zgolj skrajneži.