Pakistanski minister: 100.000$ za smrt Nakoule Basseleyja Nakoule

Minister je pozval talibe in Al Kaido, naj se pridružijo lovu na avtorja filma Nedolžnost muslimanov.

Objavljeno
23. september 2012 09.24
Posodobljeno
23. september 2012 09.51
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Islamabad - Pakistanski minister za železnice Gulam Ahmed Bilur je ponudil 100.000 dolarjev nagrade na glavo avtorja protislamskega filma Nedolžnost muslimanov, ki je sprožil val nasilja in protestov v muslimanskih državah, ki še vedno trajajo, poroča STA.

»Pozivam tudi talibane in brate iz Al Kaide, naj sodelujejo pri tem plemenitem dejanju«, je dejal za novinarje. Dodal je, da je avtorja filma pripravljen ubiti z lastnimi rokami.

Po poročanju STA je pakistanski premier  Radža Pervez Ašraf izrazil zaskrbljenost nad izjavami ministra in dejal, da vlada nima ničesar z ministrovo ponudbo.

Avtor spornega ameriškega filma je domnevno 55-letni egiptovski kopt Nakoula Basseley Nakoula, ki živi v Los Angelesu. Po izbruhu nasilja je Nakoula zaprosil za policijsko varstvo in se zdaj skupaj z družino skriva na neznani lokaciji.

Ali celovečerni film sploh obstaja?

Nekateri ameriški mediji so včeraj pisali, da film, v katerem se avtor norčuje iz preroka Mohameda, islam pa označi za raka, spoh ne obstaja. Med njimi je tudi The Hollywood Reporter, ki piše, da razen 14-minutnega filmskega napovednika na You tubu ni nihče videl spornega izdelka. Film naj bi bil dolg 74 minut - v 74 minutah je objavljen tudi na You tubu, vendar se v njem ponavlja le 14 minutni prizor.

Nakoula je sprva dejal, da je posnel celovečerni film, ki da so ga predvajali v hollywoodskem kinematografu Vine pod naslovom Nedolžnost bin Ladna, nato pa je zaposlenim v kinu povedal, da se projekcije ni udeležil nihče in da tudi sam ni videl filma.