Pakistansko dekle po napadu talibov v kritičnem stanju

Malalo Jusafzai je v Pakistanu napadla skupina oboroženih moških. Eden od njih je vanjo uperil pištolo in ustrelil.

Objavljeno
11. oktober 2012 20.50
Posodobljeno
11. oktober 2012 21.18
TOPSHOTS-PAKISTAN-UNREST-NORTHWEST-CHILDREN
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Islamabad - V napadu talibskih upornikov ranjeno štirinajstletno dekle Malalo Jusafzai so po operaciji danes prepeljali v bolnišnico v Ravalpindiju, kjer jo čakajo dodatni posegi. Po poročanju Al Džazire je mlada aktivistka in borka za pravice deklet do izobrazbe v kritičnem zdravstvenem stanju.

Malalo so napadli prejšnji teden, ko se je iz šole v mestu Mingora na severozahodu Pakistana vračala domov. Medtem ko je sedela na manjšem šolskem avtobusu, je vozilo ustavila skupina oboroženih moških. Vstopili so na avtobus in menda vprašali, če je to vozilo Malaline šole in katera od deklet je Malala. Ko so jo našli, je eden od njih stopil pred dekle, vanjo uperil pištolo in ustrelil. Štirinajstletnica je utrpela hude poškodbe glave in je vse od takrat v kritičnem stanju, dve sošolki, ki sta na avtobusu sedeli ob njej, sta bili ranjeni.

Odgovornost za napad je kmalu zatem prevzelo pakistansko talibsko gibanje Tehrik i Taliban Pakistan. Njihov glasnik Ehsanula Ehsan je po pisanju katarskega medija sporočil: »Dekle je bilo pod vplivom zahoda. Vedno je govorila proti nam. Naše tarče so vsi, ki govorijo proti talibom.« Hkrati je bil talibski glasnik kritičen do poročanja medijev, ki da je enostransko in venomer uperjeno proti talibom. »Bodo slepi mediji poročali tudi o na stotine zaprtih sestrah, ki trpijo v skrivnih zaporih pakistanske obveščevalne službe?«

Pakistanski državni vrh je napad na štirinajstletnico ostro obsodil. Vlada ponuja več kot 100.000 ameriških dolarjev tistemu, ki bo našel strelce. Pakistanski notranji minister Rehman Malik je obljubil, da bodo odgovorne našli.