Vse manj podpore za Palestince?

Francija, Velika Britanija in Kolumbija se bodo na prihodnjem glasovanju o članstvu Palestincev v ZN menda vzdržale.

Objavljeno
04. november 2011 13.49
Posodobljeno
04. november 2011 16.41
Mo. Z., Ma. Ja., Delo.si
Mo. Z., Ma. Ja., Delo.si

New York− Francija je danes sporočila, da se bo vzdržala glasovanja v Varnostnem svetu o polnopravnem članstvu Palestincev v Organizaciji združenih narodov. S tem je − vsaj deloma − potrdila informacijo britanske BBC, ki je poročala, da se bodo Francija, Velika Britanija in Kolumbija na prihodnjem glasovanju o palestinskem članstvu glasovanja vzdržale.

Kot je za britanski medij razkril neimenovani diplomat Združenih narodov, se je trojica držav o tem dogovorila na zasebnem srečanju odbora Varnostnega sveta. Ta sicer trenutno proučuje palestinsko prošnjo za članstvo, svoje ugotovitve pa bo predvidoma predstavil prihodnji teden.

O podobni potezi pa menda razmišlja tudi Nemčija, čeprav še ni znano, ali namerava glasovati proti članstvu Palestincev ali pa se bo glasovanja vzdržala. Toda to pravzaprav niti ni pomembno, saj so Združene države že pred časom napovedale, da bodo v primeru palestinske prošnje za polnopravno članstvo vložile veto. Kot je danes opomnila tudi Francija, »palestinska zahteva zaradi nasprotovanja Združenih držav tako nima nobenih možnosti za realizacijo v Varnostne svetu«.

Na odločitev francoskih oblasti se je že odzval glavni palestinski pogajalec Saeb Erekat, ki je zahteval, da Francija in vse stalne članice Varnostnega sveta, ki so se odločile vzdržati pri glasovanju, znova premislijo o svoji odločitvi. »Glasovanje za Palestino je glasovanje za mirovni proces in rešitev za obe državi,« je dejal.

Z napovedjo trojice države in že pred tem obljubljenim vetom ZDA se je še povečal pritisk na Palestince, kljub temu da so pred dnevi zabeležili pomembno zmago − njihovo željo po polnopravnem članstvu je namreč podprla generalna skupščina organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco). Na njeno odločitev sta se s povračilnim ukrepom sicer nemudoma odzvali ZDA in Izrael, ki sta ustavila svoje finančne prilive organizaciji.