Palestina z dogovorom 26. oktobra?

Sprta palestinska gibanja bodo 26. oktobra v Kairu podpisala spravni dogovor, je napovedal egiptovski zunanji minister Ahmed Abul Gejt. Spravni načrt predvideva volitve na vseh palestinskih ozemljih.

Objavljeno
05. oktober 2009 22.48
Š. Ro./STA
Š. Ro./STA
Aman - Med seboj sprta palestinska gibanja, med njimi vladajoči Fatah in Hamas, ki nadzoruje območje Gaze, bodo spravni dogovor podpisala 26. oktobra v Kairu, je danes napovedal egiptovski zunanji minister Ahmed Abul Gejt. Egipt posreduje v že večkrat preloženih spravnih pogovorih med sprtimi palestinskimi frakcijami.

"Dogovorili smo se, da bo 25. oktobra v Kairu potekalo srečanje pred podpisom dogovora 26. oktobra," je v jordanski prestolnici povedal Gejt, ki se je pred tem danes pogovarjal s palestinski predsednikom Mahmudom Abasom.


Spravni načrt naj bi predvideval predsedniške in parlamentarne volitve na vseh palestinskih ozemljih sredi leta 2010.

 

Prav tako naj bi predvideval krepitev varnostnih sil, nad katerimi ima prevladujoč vpliv Fatah, a pod nadzorom Egipta. Načrtovana naj bi bila tudi osvoboditev zapornikov tako na Zahodnem bregu (ki je pod nadzorom Fataha) in v Gazi.

 

Egipt je doslej že dvakrat preložil predvideni podpis spravnega dogovora, saj Fatah in Hamas nista bila sposobna najti skupnega jezika.