Palestinci bodo odšli na volišča 20. oktobra

Na volitvah bo sodelovalo 4969 kandidatov, med njimi približno tisoč žensk, večinoma neodvisnih kandidatk.

Objavljeno
07. oktober 2012 13.06
Izraelska vojska je na Zahodnem bregu po lastnih navedbah prijela več kot 60 palestinskih političnih predstavnikov
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si
Ramala - V soboto se je uradno začela kampanja pred prvimi palestinskimi lokalnimi volitvami po letu 2006, so sporočili iz palestinskega osrednjega volilnega odbora. Na volišča bo približno pol milijona Palestincev z Zahodnega brega predvidoma odšlo 20. oktobra, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Oblasti Zahodnega brega so volitve napovedale ne glede na nasprotovanje opozicijske islamistične skupine Hamas, ki po zmagi na zadnjih volitvah na palestinskih ozemljih vlada na območju Gaze.

Po neuspešnih poskusih sprave med Hamasom in stranko Fatah, ki vlada na Zahodnem bregu, je Hamas zaustavil delo osrednjega volilnega odbora v Gazi, kjer bi se morali registrirati novi volivci.

Volitve na Zahodnem bregu bodo predvidoma stale približno 4,6 milijona evrov, ocenjuje palestinski osrednji volilni odbor. Na volitvah bo sodelovalo 4969 kandidatov, med njimi približno tisoč žensk, večinoma neodvisnih kandidatk.

Volitve in predvolilne kampanje bo najverjetneje zaznamovalo precej napeto vzdušje na Zahodnem bregu. Tamkajšnji prebivalci že več tednov protestirajo proti vladi premiera Salama Fajada, ki se sredi ekonomske krize neuspešno spopada z vse višjimi življenjskimi stroški.

Večina kandidatov, ki bodo nastopili na tokratnih volitvah, prihaja iz vrst nacionalistične stranke Fatah palestinskega predsednika Mahmuda Abasa in levičarskih skupin Ljudska fronta za osvoboditev Palestine (PFLP) in Demokratična fronta za osvoboditev Palestine (DFLP).

Fatah je sicer ujezilo dejstvo, da bodo nekateri člani stranke kandidirali na drugih listah, zato jim je že zagrozil z odvzemom članstva, poroča AFP.