Palestinci postali člani Unesca, ZDA že uvedle sankcije

Za članstvo Palestincev je glasovalo 107 držav, med njimi tudi Slovenija, ZDA in še 13 drugih so glasovale proti.

Objavljeno
31. oktober 2011 12.59
Posodobljeno
31. oktober 2011 13.01
Ma. Ja., Ta. C., Delo.si
Ma. Ja., Ta. C., Delo.si

Pariz/Washington − Generalna skupščina organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco), ki zaseda od 25. oktobra do 10. novembra, je danes glasovala za polnopravno članstvo Palestincev v tej organizaciji. Za sprejetje Palestincev v Unesco je sicer glasovalo 107 držav, 14 jih je bilo proti - med njimi ZDA, Kanada, Avstralija, Nemčija in Izrael -, 52 držav pa se je glasovanja vzdržalo.

ZDA so danes že sprejele odločitev o zaustavitvi denarnih prispevkov za Unesco in tako za november ne bodo nakazale predvidenih 80 milijonov dolarjev, povzema STA. ZDA so namreč že pred glasovanjem zagrozile, da bodo v primeru potrditve palestinskega članstva odtegnile milijone dolarjev, ki jih vsako leto namenijo organizaciji.

»To glasovanje bo pomagalo izbrisati majhen del krivic, ki so se zgodile palestinskemu ljudstvu,« je zbranim na zasedanju v Parizu povedal palestinski zunanji minister Rijad al Malki.

Slovenija je glasovala za sprejem Palestincev v Unesco, s čimer je podprla palestinska prizadevanja v smeri vzpostavitve samostojne države Palestine v prihodnosti, so v sporočilu za javnost zapisali na MZZ. Kot so še zapisali na MZZ, je cilj Unesca prispevati k miru in varnosti s spodbujanjem sodelovanja na področju izobraževanja, znanosti, kulture in komunikacij med narodi in s tem širiti splošno spoštovanje pravičnosti, vladavine prava ter človekovih pravic in temeljnih svoboščin, ki jih priznavajo vsi narodi, ne glede na raso, spol, jezik ali vero.

Odločitev so že pozdravile Francija ter skoraj vse arabske, afriške, latinskoameriške in azijske države, vključno s Kitajsko in Indijo.

Združene države in druge nasprotnice palestinskega članstva v organizaciji so sicer že sporočile, da bi ta poteza lahko ogrozila bližnjevzhodna mirovna pogajanja. Ameriški veleposlanik pri Unescu David Killion je poleg tega dejal, da bo današnje glasovanje otežilo ameriško podporo agenciji, pri čemer je imel v mislih najverjetneje finančno podporo. Grožnjo so kot kaže tudi izpolnili.

Odločitev Unesca je že komentiral tudi izraelski veleposlanik Nimrod Barkan, ki je potezo označil za tragedijo. »Unesco se ukvarja z znanostjo, ne z znanstveno fantastiko,« je dejal.

Palestinsko članstvo je petega oktobra že podprl izvršni odbor Unesca. Za dodelitev članstva je takrat glasovalo 40 od skupno 58 držav članic.