Palestinska oblast prekinja odnose z Izraelom in ZDA

Ministri držav Arabske lige so na dašanjem izrednem zasedanju zavrnili ameriško-izraelski »načrt stoletja« kot rešitev za reševanje konflikta med Izraelom in Palestino.  

Objavljeno
01. februar 2020 16.04
Posodobljeno
01. februar 2020 16.37
Zunanji ministri držav Arabske lige so na današnjem izrednem zasedanju razpravljaji o viziji reševanja konflikta med Izraelom in Palestino, ki so ga v ZDA predstavili ta teden. FOTO: Khaled Desouki/AFP
STA, Ka. M.
STA, Ka. M.
Palestinski predsednik Mahmud Abas je danes sporočil, da Palestinci prekinjajo vse odnose z Izraelom in ZDA, vključno z varnostnim sodelovanjem. Za to se je odločil po predstavitvi ameriškega mirovnega načrta za Bližnji vzhod, ki ga podpira tudi Izrael. 

»Obveščamo vas, da ne bo odnosov z vami (Izraelom) in Združenimi državami, vključno z varnostim sodelovanjem,« je na izrednem zasedanju zunanjih ministrov držav Arabske lige danes v Kairu povedal Abas in med drugim napovedal, da bodo Palestinci nadaljevali s svojim legitimnim bojem z miroljubnimi sredstvi.

Da je Trumpov »načrt stoletja« nevaren, je v komentarju z naslovom Izbris palestinske zgodovine, sedanjosti in prihodnosti menil novinar Boštjan Videmšek. 

Preberite še: »Načrt stoletja«: popolna, brezsramna odtujenost
 


O Trumpovem načrtu so danes v Kairu na izrednem zasedanju razpravljali zunanji ministri držav Arabske lige, ki ima dvaindvajset držav članic. V izjavi so zapisali, da zavračajo ameriško-izraelski »načrt stoletja«, saj da ta ne spoštuje minimalnih pravic palestinskega ljudstva. Arabske države z ameriško administracijo ne bodo sodelovale pri njegovem uresničevanju, so dodali. Edina sprejemljiva rešitev konflikta med Izraelom in Palestino je za Arabsko ligo rešitev dveh držav, ki vključuje palestinsko državo v okviru meja pred šestdnevno vojno leta 1967, v kateri si je Izrael priključil Zahodni breg in Gazo.


Ameriško-izraelski načrt predvideva apartheid


Generalni sekretar Arabske lige Ahmed Abul Gejt je poudaril, da bi načrt, ki so ga predlagale ZDA, utegnil voditi v apartheid. »Načrt vodi v stanje z eno državo, ki jo bosta sestavljala dva razreda državljanov; to je apartheid, v katerem bodo Palestinci drugorazredni državljani,« je povedal na današnjem zasedanju.

Spomnimo, vizija za reševanje dotičnega bližnjevzhodnega konflikta, ki ga je Trump ta teden predstavil v Beli hiši skupaj z izraelskim premirjem Benjaminom Netanjahujem, predvideva izraelsko priključitev judovskih naselbin in doline reke Jordan na okupiranem Zahodnem bregu. Medtem ko bi Jeruzalem ostal nedeljiva prestolnica Izraela, načrt predvideva ustanovitev palestinske države s prestolnico v delu Vzhodnega Jeruzalema.