Palestinska vlada je odstopila

Palestinski premier Salam Fajad je danes predsedniku Mahmudu Abasu sporočil, da sedanja vlada odstopa s položaja. Za to se je odločil nekaj mesecev pred splošnimi volitvami.

Objavljeno
14. februar 2011 11.33
Mo. B., delo.si
Mo. B., delo.si
Ramala - »Po sestanku bom predsedniku Abasu predal uraden odstop vlade. Ta vlada je zaključila s svojim delom,« je Salam Fajad danes zjutraj sporočil predstavnikom svoje vlade. Palestinska vlada bi morala odstopiti že novembra lani, a so protesti v Egiptu in Tuniziji njen mandat podaljšali do danes.

Palestinski predsednik Abas je že sporočil, da bo začasno vlado, ki bo skrbela za posle do septembrskih volitev, znova imenoval Fajad, ki svoj položaj zaseda vse od leta 2007. V vladnem kabinetu bo verjetno ostalo tudi nekaj od trenutnih 16 ministrov.

Palestinske oblasti so v soboto sporočile, da bodo septembra potekale predsedniške in parlamentarne volitve, čemur je že nasprotoval Hamas, ki vlada Gazi. Ta namreč ne priznava vlade Mahmuda Abasa, zato je tudi volitve označil za nelegitimne. Na volišča se bodo tako odpravili le prebivalci Vzhodnega brega. Julija bodo potekale tudi lokalne volitve, ki so jih palestinske oblasti razpisale zaradi strahu pred protesti. Lokalne volitve bi namreč morale potekati že leta 2009, vendar jih Abas zaradi vse večje podpore političnemu gibanju Hamas ni razpisal.