Palestinski frakciji v krvavem obračunu

V Gazi so se davi nadaljevali srditi spopadi med oboroženimi privrženci vladajočega palestinskega gibanja Hamas in gibanja palestinskega predsednika Mahmuda Abasa Fatah.

Objavljeno
27. januar 2007 14.39
Po spopadu med pripadniki palestinskih frakcij Hamas in Fatah
Gaza - V Gazi so se davi nadaljevali spopadi med privrženci vladajočega palestinskega gibanja Hamas in gibanja palestinskega predsednika Mahmuda Abasa Fatah, potem ko je v petek med frakcijama prišlo do najhujšega nasilja v zadnjih tednih. Ubitih je bilo 16 ljudi, med njimi tudi dveletni deček. Hamas je zaradi nasilja v petek prekinil pogajanja s Fatahom o oblikovanju vlade narodne enotnosti.

"Hamas se je odločil, da zamrzne dialog s Fatahom in tako obsodi smrtonosne spopade ter zločine, zagrešene nad njegovimi člani," je sporočil predstavnik Hamasa Ismail Radvan. Fataha to sporočilo ni presenetilo. "Hamas si ne želi vlade narodne enotnosti," je odločitev vladajočega gibanja interpretiral predstavnik Fataha Maher Makdad.

Pred zoro je bilo eno izmed žarišč spopadov poslopje varnostne službe, zveste Abasu, medtem ko so v petek spopadi med drugim potekali v begunskem taborišču Džebalija in v bližini Abasove rezidence ter doma zunanjega ministra Mahmuda Zaharja, sicer člana Hamasa. Zaharjevo hišo sta po navedbah Hamasa poškodovali dve granati. Obe strani sta med spopadi zajeli tudi talce - Fatah 19 privržencev Hamasa, Hamas pa kakih deset privržencev Fataha.

Abas je sicer v petek na svetovnem gospodarskem forumu (WEF) v Davosu glede pogovorov s Hamasom dejal, da "so na križišču". "Menim, da bodo trajali še dva, največ tri tedne," je dejal in dodal, da bo v primeru neuspeha verjetno razpisal predčasne volitve.