Panetta: Večja vojaška prisotnost ZDA ne pomeni grožnje Kitajski

Med svojim prvim obiskom na Kitajskem se je ameriški obrambni minister sestal s kitajskim podpredsednikom Xi Jinpingom.

Objavljeno
19. september 2012 15.49
China US Panetta
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Peking - Ameriški obrambni minister Leon Panetta je danes v Pekingu zagotovil, da osredotočenje ameriške vojske na azijsko-tihomorsko območje ne pomeni grožnje Kitajski ali želje po zmanjšanju njene moči, piše Slovenska tiskovna agencija.

Panetta, ki se je na Kitajskem ustavil med teden dni dolgo turnejo po azijsko-tihomorskem območju, je s tem hotel pomiriti strahove, da je premik v strategiji, v okviru katere bodo ZDA v regiji okrepile število vojakov, ladij in protiraketnih obrambnih sistemov, uperjen proti Kitajski. V predavanju kitajskim kadetom in častnikom je po pisanju STA danes v Pekingu poudaril, da želijo v okviru teh sprememb »vključiti Kitajsko in razširiti njeno vlogo v Pacifiku. Želimo oblikovati nov model odnosov«.

Odkar je Pentagon letos napovedal preusmeritev pozornosti na omenjeno regijo, je to povzročilo skrbi, da bi lahko prišlo do povečanja napetosti ali konflikta s Kitajsko. Panetta, ki se v regiji mudi v času povečanih japonsko-kitajskih napetosti zaradi spornih otokov, je tudi pozval obe strani k miru. Med svojim prvim obiskom na Kitajskem se je Panetta danes sestal tudi s kitajskim podpredsednikom Xi Jinpingom.

Za Xija je bilo to prvo pomembnejše srečanje po nepojasnjeni dvotedenski odsotnosti. Panetta je po pogovoru po pisanju STA dejal, da je Xi nanj naredil zelo dober vtis, saj je bil dobro obveščen in naklonjen izboljšanju kitajsko-ameriških odnosov.