Papandreu čaka na glasovanje o zaupnici

Glasovanje o zaupnici je predvideno ob enajstih zvečer po srednjeevropskem času.

Objavljeno
04. november 2011 08.32
Posodobljeno
04. november 2011 09.04
Mo. Z.,  Ma. Ja., Delo.si
Mo. Z., Ma. Ja., Delo.si

Atene − Grški poslanci razpravljajo o zaupnici vladi premiera Jorgosa Papandreuja, ki ga je opozicijska stranka Nova demokracija (ND) včeraj znova pozvala k odstopu. Pred glasovanjem, ki je predvideno za opolnoči po lokalnem času, torej okoli 23. ure po srednjeevropskem času, je za besedo prosilo okoli 70 poslancev iz vseh strank. Za njimi bo okoli 23.30 po lokalnem času nastopil še Papandreu.

Da bo grški premier, ki si je s svojim nepričakovanim predlogom o razpisu referenduma o načrtu za rešitev Grčije prislužil grajo ostalih evropskih voditeljev, glasovanje preživel je malo verjetno, kljub temu pa izida glasovanja ni mogoče predvideti. Vladajoča stranka Paskok ima namreč v 300-članskem parlamentu tesno večino (152 poslancev), čeprav je že več članov Papandreujeve stranke napovedalo, da bo glasovalo proti njemu ter zahtevalo da odstopi in s tem omogoči oblikovanje vlade narodne enotnosti, ki bo Grčijo popeljala iz krize.

Papandreu je sicer že nakazal, da je pripravljen državo postaviti pred zasebne ambicije. Po pisanju grškega časnika Katimerini se je tako pripravljen umakniti in s tem omogočiti oblikovanje vlade narodne enotnosti, a si kljub temu želi, da ga njegovi poslanci danes podprejo.

Sicer pa se zdi, da je vladi narodne enotnosti naklonjeno tudi javno mnenje, čeprav po drugi strani vzdušje v državi pred glasovanjem ni prav optimistično. Nova politična negotovost bi namreč po mnenju analitikov lahko zaustavila izplačilo novega svežnja pomoči v vrednosti osem milijard evrov, ki ga Grčija za odplačilo dolgov potrebuje do 15. decembra.

Referenduma ne bo

Po pisanju tiskovne agencije Reuters je grški finančni minister Evangelos Venizelos danes zagotovil, da so Atene opustile možnost referenduma o načrtu za rešitev Grčije.

Če želi Grčija poravnati svoje dolgove in se izogniti bankrotu, mora pristati na zahteve, ki so vezane na mednarodno pomoč EU in IMF, ki jo država nujno potrebuje. Trdi pogoji, povezani z ostrimi varčevalnimi ukrepi, so med prebivalstvom naleteli na veliko nezadovoljstvo in v državi sprožili val stavk in protestov. Papandreu se je zaradi tega pred dnevi celo odločil za razpis referenduma, na katerem bi Grki odločali o dogovoru za celovito rešitev evra, ki vključuje tudi pomoč Grčiji. Odločitev je sprožila veliko neodobravanja doma in po svetu, zato se je Papandreu včeraj vendarle popustil rekoč, da referendum ni bil nikoli cilj sam po sebi. S tem je nakazal, da je od zamisli po referendumu pripravljen odstopiti.