Papandreu nagovoril državljane in napovedal svoj odstop

Njegovo srečanje s predsednikom države, kjer bo odstopil tudi uradno, še poteka.

Objavljeno
09. november 2011 16.28
Posodobljeno
09. november 2011 16.39
Mo. S./STA
Mo. S./STA

ATENE – Grški socialistični premier Jeorjos Papandreu je tik pred srečanjem z grškim predsednikom Karolosom Papuljasom v živo po televiziji nagovoril sodržavljane in napovedal svoj odstop s čela vlade. Kot je še dejal, bo Grčija dobila vlado narodne enotnosti, svojemu nasledniku pa je zaželel veliko uspeha, a ni razkril, kdo bi to lahko bil.

Podpira svojega naslednika, ki uradno še ni znan

Zatrdil je tudi, da bo prehodna vlada naredila vse, da izpolni oktobrski dogovor območja evra, ki med drugim predvideva drugo pomoč Grčiji v zameno za ostre varčevalne ukrepe, in da državo ohrani v območju skupne evropske valute. Kot je še dodal, bosta novi premier in vlada uživala njegovo polno podporo.

Srečanje s Papuljasom

Takoj po televizijskem nagovoru v živo je Papandreu odšel na napovedano srečanje s Papuljasom, na katerem bo po pričakovanjih tudi uradno podal svoj odstop.

Kdo bo novi predsednik vlade, torej še ni znano. Najbolje med kandidati, ki se omenjajo kot morebitni nasledniki Papandreuja, za zdaj kaže predsedniku Sodišča Evropske unije (EU), 63-letnemu Vasiliosu Skurisu.