Papandreu pripravljen opustiti načrt o referendumu

Grški premier je na izrednem zasedanju vlade vztrajal, da ne namerava odstopiti.

Objavljeno
03. november 2011 09.07
Posodobljeno
03. november 2011 09.33
Je. G:, Ma. Ja., Mo. Z., Delo.si
Je. G:, Ma. Ja., Mo. Z., Delo.si

Atene − Tiskovna agencija Reuters poroča, da je grški premier Jorgos Papandreu pristal na pogovore z opozicijo v zvezi z reševanjem politične krize v državi in izvedbo referenduma, na katerem bi Grki odločali o reševanju evra, postavil pod vprašaj. Agencija AFP piše, da je Papandreu pripravljen opustiti načrt o referendumu. Če bi opozicija podprla načrt za rešitev Grčije, ne bi bilo potrebe po referendumu, je dejal Papandreu.

Na današnjem izrednem zasedanju vlade je premier, potem ko ga je opozicijska stranka Nova demokracija (ND) pozvala k odstopu, vztrajal, da tega ne bo storil. Britanska BBC je sicer pred tem poročala, da namerava grški premier Jorgos Papandreu predsedniku Karolosu Papouliasu ponuditi odstop. S predsednikom bi se menda moral sestati takoj po koncu izrednega srečanja s člani vlade, ki ga je sklical pred za jutri napovedanim glasovanjem o zaupnici vladi.

Pred tem je vodja opozicijske konservativne stranke Antonis Samaras zahteval oblikovanje prehodne vlade in takojšnjo ratifikacijo novega sporazuma o celoviti rešitvi za krizo v območju evra, ki so ga v noči s 26. na 27. oktober sprejeli voditelji držav z evropsko valuto.

Vlada tik pred padcem

Grška vlada je sicer tik pred padcem, poročajo tuji mediji. Več ministrov in poslancev je namreč že sporočilo, da ne podpirajo Papandreujeve zamisli o referendumu glede novega dogovora za celovito rešitev evra. V skladu z dogovorom bi Grčija v zameno za uvajanje sicer izredno nepriljubljenih varčevalnih ukrepov sicer dobila dodatnih 130 milijard evrov javne pomoči in prispevek zasebnih upnikov, tako da ti odpišejo polovico grškega dolga, s čimer bi se ta zmanjšal za približno 100 milijard evrov.

Glasovanje o zaupnici je predvideno za petek. Vladajoča stranka Paskok, ki v 300-članskem parlamentu zaseda 152 sedežev, bi jo sicer lahko dobila, a kaj ko je že več poslancev napovedalo, da se bo glasovanja vzdržalo. Papandreu lahko glede na število prisotnih poslancev teoretično še vedno dobi zaupnico, a njegovo politično preživetje se zdi vse manj verjetno.

Proti referendumu tudi grški finančni minister

Papandreuja je sicer že več ministrov in poslancev pozvalo, naj umakne svoj predlog za razpis referenduma glede novega dogovora za celovito rešitev evra, ki mu ostro nasprotuje tudi konservativna opozicija. Proti referendumu se je po poročanju Slovenske tiskovne agencije med drugim že izrekel grški finančni minister Evangelos Venizelos. »Položaj Grčije v območju evra je zgodovinska pridobitev države, ki ne more biti postavljena pod vprašaj. Ta pridobitev grškega naroda ne more biti odvisna od referenduma,« je dejal Venizelos.

Grški finančni minister je omenjeno zapisal v sporočilu za javnost, ki ga je poslal zgodaj zjutraj ob prihodu iz Cannesa, kjer se sestajajo voditelji držav v skupini najpomembnejših gospodarstev na svetu G20.

Zamenjali celoten vojaški vrh

Grške oblasti so kljub temu, da so se znašle sredi politične krize, zaradi katere bi lahko padla vlada, zamenjale celoten vojaški vrh. Državni varnostni svet je tako zamenjal generalni štab vojske, mornarice in letalskih sil ter odpustil več častnikov.

Vir iz grškega obrambnega ministrstva je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da je bila reorganizacija predvidena že vnaprej in da ni povezana s političnim dogajanjem v državi. V Grčiji namreč novo vojaško vodstvo določijo vsaki dve ali tri leta.