Papandreu po izrednem zasedanju odstopil

Papandreu je v zameno za oblikovanje začasne koalicijske vlade odstopil.

Objavljeno
06. november 2011 08.35
Posodobljeno
06. november 2011 08.40
Ma. Ja., Pi. K., Delo.si
Ma. Ja., Pi. K., Delo.si

Atene - Grški premier George Papandreu je opozicijskega voditelja Antonisa Samarasa povabil na srečanje k predsedniku države Karolosu Papuljasu, kjer naj bi zaključila pogovore o oblikovanju vlade narodne enotnosti.

Pogovori so trajali uro in pol, grški premier pa se je nenazadnje odločil da bo odstopil, že jutri pa bo v zameno morala biti oblikovana začasna koalicijska vlada, ki bo državo vodila prihodnje štiri mesece in zagotovila, da bo Grčija sprejela vse predlagana ukrepe v boju z dolžniško krizo, ki so bili določeni 26. oktobra, poroča Francoska tiskovna agencija.

Papandreu in Samaras z različnima rešitvama

Predsednik Papulias se je včeraj sicer že sešel z grškim premierom Papandreujem, le nekaj ur za tem, ko je ta dosegel morda največjo, morda pa tudi zadnjo politično zmago v svoji karieri: s 153 glasovi za je potomec najbolj znane grške politične dinastije dobil zaupnico v parlamentu kljub jezi, ki jo je doma, v Evropi in v svetu povzročil s predlogom referenduma o ostrih varčevalnih ukrepih.

Kot poroča britanska BBC, je Papulias je obe strani pozval, naj premagata razlike in sodelujeta, da bi rešili krizo, ki je ogrozila celoten projekt evra. »Edina rešitev je konsenz,« je dejal. Toda Papandreu in Samaras predlagata precej različni rešitvi. Vodja opozicije namreč odločno zavrača sodelovanje v vladni narodne enotnosti, ki jo je predlagal premier Papandreu, in namesto tega predlaga kratko prehodno vlado, ki bi stabilizirala razmere v državi, nato pa bi razpisali predčasne volitve.

Po drugi strani Papandreu trdi, da bi imele predčasne volitve katastrofalne posledice za gospodarstvo in Grke ter meni, da bi morali z njimi počakati vsaj dokler Mednarodni denarni sklad in Evropska unija Grčiji ne odobrita novega svežnja finančne pomoči. Kot pravi, so to krizni časi. »Brez novega svežnja pomoči bo Grčija bankrotirala še pred koncem leta, morda pa bo prisiljena zapustiti območje evra,« opozarja premier Papandreu. Sam je razpis volitev predlagal za sredino marca.

Večina Grkov za vlado narodne enotnosti

Javnomnenjske raziskave kažejo, da so Grki bolj naklonjeni vladi narodne enotnosti kot predčasnim volitvam. Raziskava, objavljena v tedniku Protothema, je namreč pokazala, da vlado narodne enotnosti podpira 52 odstotkov vprašanih, 36 odstotkov pa je glasovalo v prid predčasnim volitvam. Nekoliko bolj tesen izid je pokazala podobna anketa v levičarsko usmerjenem tedniku Ethnos, ki je pokazala, da vlado narodne enotnosti podpira 45 odstotkov, razpis predčasnih volitev pa 42 odstotkov vprašanih.

Kljub ostrim varčevalnim ukrepom pa so Grki še vedno naklonjeni evru. Raziskava v časniku Protothema je namreč pokazala, da hoče evropsko valuto obdržati 78 odstotkov vprašanih, 11 odstotkov pa bi raje videlo povratek drahme. Raziskava tednika Ethnos pa je pokazala, da je evru naklonjenih še več ljudi − 81 odstotkov. Raziskavi tudi razkrivata, da po mnenju vprašanih predčasne volitve ne bi nujno pomenile izhoda iz politične krize.