Papandreu: Skušali bomo obuditi naš potencial

Opozicijska stranka socialistov je po večini preštetih glasov zmagovalka predčasnih volitev v Grčiji. Odhajajoči premier Karamanlis in ameriški predsednik Obama sta že čestitala Papandreuju.

Objavljeno
05. oktober 2009 10.07
Da. O.
Da. O.
Atene - Opozicijska stranka socialistov (Pasok) je zmagovalka predčasnih volitev v Grčiji. Odhajajoči premier Kostas Karamanlis je že čestital predsedniku stranke Georgeju Papandreuju ter odstopil kot prvak stranke Nova Demokracija.

Socialisti so po večini preštetih glasov prejeli 43 odstotkov glasov, medtem ko je vladajoča stranka Nova Demokracija prejela slabih 35 odstotkov glasov volilcev. Socialisti so kot opozicijska stranka delovali pet let, sedaj pa so v parlamentu dobili dovolj glasov, da tvorijo absolutno večino.

Bodoči premier Papandreu je po izidu volitev dejal: "Pred nami je velika odgovornost, s katero se bomo spopadli po najboljših močeh. Zavedam se potenciala naše države, ki se trenutno utaplja v korupciji, razsipanju ter nespoštovanju zakonov. Zopet bomo skušali obuditi naš potencial."

Odhajajoči premier Karamanlis pa je skrušeno dejal: "Prevzemam odgovornost za izid volitev, zato bom že v kratkem sprožil postopek za imenovanje novega predsednika stranke."


Karamanlis je predčasne volitve sklical v začetku septembra, torej na polovici svojega štiriletnega mandata. Za razpis predčasnih volitev se je odločil, ker je želel podporo pri spopadanju z gospodarsko in ekonomsko krizo, vendar so mu volivci odrekli zaupanje. V samo dveh letih je namreč vlado pretreslo tudi precej korupcijskih škandalov, v katere so bili vpleteni člani vlade.


Številni opazovalci volitev pa opozarjajo, da kar devet od desetih grških volivcev pravzaprav ne zaupa nobeni od vodilnih strank. Same volitve so tako označili za "izbiro najmanjšega zla".