Papež bi za begunce odprl stare samostane

»Cerkvi ni treba spreminjati praznih samostanov v hotele, da bi služila denar,« je bil oster Frančišek.

Objavljeno
10. september 2013 22.35
ITALY-RELIGION-POPE-ASTALLI
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Vatikan- Papež Frančišek je danes ob obisku begunskega centra Astalli v Rimu dejal, da bi Cerkev stare in nerabljene samostane lahko ponudila v rabo beguncem, ne pa da se jih spreminja v razkošne hotele. Hkrati je pozval tudi k večjemu spoštovanju različnosti med ljudmi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Cerkvi ni treba spreminjati praznih samostanov v hotele, da bi služila denar. Prazni samostani niso naši. So za telo Kristusa. So za begunce,« je dejal papež med obiskom centra, ki ga v Rimu vodijo jezuiti, red, iz katerega je izšel tudi sam.

»Veliko vas je muslimanov ali drugih verstev. Prihajate iz različnih držav, različnih položajev. Vendar pa se ne bi smeli bati razlik,« je še dejal papež in dodal, da bi moral »Rim postati mesto, v katerem bi begunci dobili nazaj človeško dimenzijo in bi se jim vrnil nasmeh na lica«.

»A namesto tega se tako kot v drugih mestih pogosto zgodi, da ljudje z 'mednarodno zaščito' na papirju živijo v revščini, včasih celo v ponižujočih pogojih, brez možnosti do dostojanstva,« je še dejal papež.

Papež je azilni center Astalli, v katerem je nastanjenih več sto beguncev iz Afrike, obiskal zgolj z enim varnostnikom. Julija je obiskal tudi otok Lampedusa, na katerem se vsako leto izkrca na tisoče migrantov in beguncev, predvsem iz Severne Afrike. Tudi tedaj je papež pozval k večji strpnosti do beguncev.