Papež blagoslovil mesto in svet

V Vatikanu je papež Benedikt XVI. nagovoril zbrano množico vernikov s tradicionalno božično poslanico ter blagoslovil mesto in svet (urbi et orbi).

Objavljeno
25. december 2006 18.50
Vatikan/Betlehem - Papež Benedikt XVI. je z balkona bazlike Sv. Petra v Vatikanu nagovoril zbrano večtisočglavo množico vernikov s tradicionalno božično poslanico in podelil svoj blagoslov mestu in svetu (urbi et orbi). “Božje dete naj vam podeli svoj blagoslov,” je papež voščil tudi v slovenščini.

Papež: Tehnologija ne more nadomestiti boga

Papež je v svojem nagovoru pozval k obnovi prizadevanj za to, da bi dosegli trajni mir na Bližnjem vzhodu in v Afriki. Posvaril je pred nebrzdanim potrošništvom in se dotaknil tudi tehnološkega razvoja, glede katerega je menil, da tehnologija ne more nadomestiti boga.

Papež je izrazil upanje za "pravičen in trajen mir". Kljub uspehom in izobilju moderne potrošniške dobe ljudje še vedno umirajo od lakote in žeje, zaradi bolezni in revščine, zato svet še vedno potrebuje odrešenika, je še poudaril.

V poslanici, ki je pod pontifikatom Benediktovega predhodnika papeža Janeza Pavla II. postala priložnost za pregled uspehov in porazov človeštva, je papež "v roke božjega otroka iz Betlehema" položil obnovo dialoga med Palestinci in Izraelom, omenil pa je tudi nasilje v Libanonu, Iraku, Šrilanki, Darfurju in Somaliji. Ob tem je opozoril, da nekateri ljudje ostajajo zatirani in prikrajšani za osnovno človeško dostojanstvo, medtem ko so drugi žrtve rasnega in verskega sovraštva, nestrpnosti in diskriminacije.

Kljub številnim dosežkom dobe je človek še vedno razpet med dobro in zlo, med življenje in smrt, je menil Benedikt XVI. Ker pa je družba, v kateri živi, čedalje bolj kompleksna, grožnje človekovi osebni in moralni integriteti pa čedalje bolj zahrbtne, danes še bolj potrebujemo odrešenika.

Po tradicionalni poslanici je papež številnim gledalcem in poslušalcem, ki so po svetu spremljali neposredni televizijski in radijski prenos njegove poslanice, voščil v več kot 60 jezikih.

Papeža sta kot običajno na balkonu bazilike Sv. Petra spremljala dva kardinala. Eden od njiju je bil tudi nekdanji slovenski metropolit Franc Rode.

Božično poslanico je bilo letos prvič mogoče v živo spremljati tudi preko spletne strani Vatikana.

Poziv k spoštovanju dostojanstva otrok

Papež je na polnočnici v Vatikanu pozval k spoštovanju dostojanstva otrok. Z rojstvom Jezusa v Betlehemu nas bog uči spoštovanja otrok, je poudaril papež na polnočnici v baziliki sv. Petra, ki se jo je udeležilo nekaj tisoč vernikov, več milijonov ljudi pa jo je spremljalo v neposrednem televizijskem prenosu.

"Otrok iz Betlehema naš pogled usmerja v vse otroke na svetu, ki trpijo in so zlorabljeni, na rojene in nerojene," je dejal poglavar rimskokatoliške cerkve ter opozoril na otroške vojake, na otroke, ki morajo beračiti, na otroke, ki trpijo pomanjkanje in lakoto ter na tiste, ki niso ljubljeni. "Prosimo boga, naj pomaga izpolniti našo dolžnost, da bi bilo spoštovano dostojanstvo otrok," je dejal Benedikt XVI. med svojo drugo polnočnico po izvolitvi za papeža aprila 2005.

Ob božiču, ki je "slavje darovanja" pa je papež opozoril na najdragocenejše darilo: košček sebe, ki ga podarimo drugemu.

Opoldne po srednjeevropskem času pa bo Benedikt XVI. z balkona bazilike sv. Petra prebral tradicionalno poslanico "urbi et orbi" (mestu in svetu), ki jo bosta prenašali 102 televizijski postaji v 63 državah.

Obsodba bratomornega boja

Jeruzalemski patriarh Michel Sabah pa je v polnočnici v cerkvi Jezusovega rojstva v Betlehemu obsodil nasilje med Palestinci. "Bratomorni boj vodi v še več smrti in novo suženjstvo, ki si ga bomo naprtili sami," je dejal prvi palestinski patriarh Jeruzalema.

"Postaviti se proti bratu je tako, kot da bi se postavil proti bogu, stvaritelju mojega brata in mene. Ti bratomorni boji so še ena nevarnost za vse Palestince in kristjane v Bližnjem vzhodu," je poudaril Sabah.

Božič letos prihaja v težkih okoliščinah, ki jih še dodatno otežujejo notranji boji, je poudaril patriarh, regionalne politične voditelje pa pozval, naj se naučijo "ustvarjati mir in ne vojno, dajati življenje in ne smrt". Bližnjevzhodni konflikt traja že predolgo, je menil. Zato je "skrajni čas, da voditelji pridejo na dan z neko novo akcijo za končanje dolgega obdobja smrti v naši zgodovini," je še opozoril Sabah pred več tisoč verniki.