Papež: Cerkev se ne sme ukvarjati samo s homoseksualci

Papež skritiziral Cerkev, da se preveč ukvarja s homoseksualci, umetno prekinitvijo nosečnosti in kontracepcijo.

Objavljeno
19. september 2013 23.00
ITALY-RELIGION-POPE-ASTALLI
Ti. K., Delo.si, STA
Ti. K., Delo.si, STA
Vatikan - Papež Frančišek je v prvem velikem intervjuju za številne jezuitske časnike, ki so ga objavili danes, kritiziral Cerkev, da se preveč ukvarja s homoseksualci, umetno prekinitvijo nosečnosti in kontracepcijo. Cerkev potrebuje pogum, drznost, mora zdraviti in ogreti srca ljudi, je dejal Frančišek, piše Slovenska tiskovna agencija.

Dejal je še, da mora Cerkev »najti novo ravnotežje« za številne nauke in mora pomagati zdraviti rane ljudi.

Stališča Cerkve glede vprašanj, kot je umetna prekinitev nosečnosti, so splošno znane. O tem ni mogoče govoriti v nedogled, je bil kritičen poglavar Katoliške cerkve. Dodal je še, da so mu že očitali, da ne govori veliko o tej temi.

Ob tem je spomnil tudi, kar je že dejal ob vrnitvi s Svetovnega dneva mladih v Rio de Janeiru glede homoseksualcev. »Če ima homoseksualec dober namen in išče Boga, nisem jaz tisti, ki bi obsojal," je dejal. Spomnil je tudi, da je v preteklosti v Buenos Airesu dobival pisma homoseksualcev, v katerih so omenjali "socialne rane", ker so čutili, da jih Cerkev vedno znova obsoja. "Tega Cerkev noče,« je bil odločen papež.

»Najti moramo novo ravnotežje, sicer se bo moralna zgradba Cerkve sesula kot hišica iz kart,« je še opozoril.

Odločno se je zavzel tudi proti svetovni Cerkvi, ki bi sprejemala samo skupine izvoljenih oseb. »Ta Cerkev, s katero mislimo in čutimo, je hiša za vse«, je še dejal. »Božje ljudstvo potrebuje pastirje in ne funkcionarje ter državniške večerje,« je opozoril sveti oče.

Dodal je, da se glede sprememb in reform ne bi smeli prenagliti. »Menim, da je potrebno imeti dovolj časa za postavitev temeljev za resnično, učinkovito spremembo,« je še dejal Frančišek in dodal, da sam ne zaupa improvizaciji pri odločitvah, še poroča dpa.