Papež imenoval novega varšavskega nadškofa

Papež Benedikt XVI. je po škandalu zaradi sodelovanja duhovnikov s poljsko tajno policijo v času komunizma na mesto varšavskega nadškofa imenoval škofa Kazimierza Nycza.

Objavljeno
03. marec 2007 15.41
Papež Benedikt XVI. želi dialoga s Kitajsko
Vatikan - Papež Benedikt XVI. je po škandalu zaradi sodelovanja duhovnikov s poljsko tajno policijo v času komunizma na mesto varšavskega nadškofa imenoval škofa Kazimierza Nycza, so sporočili iz Vatikana. Od januarja, ko je zaradi sodelovanja s poljsko tajno policijo v času komunizma odstopil novi varšavski nadškof Stanislaw Wielgus, je bil na tem položaju začasno nekdanji varšavski nadškof, kardinal Jozef Glemp.

57-letni Nycz je bil v duhovnika posvečen leta 1973. Med letoma 1988 in 2004 je bil pomožni škof v Krakovu, leta 2004 pa je bil imenovan za škofa v škofiji Koszalin-Kolobrzeg na severu Poljske.

Wielgus je januarja tik po posvetitvi v nadškofa priznal, da je v času komunizma sodeloval s poljsko tajno policijo, kmalu zatem pa je odstopil. 67-letnik je poljske katoličane, ki predstavljajo 90 odstotkov prebivalstva 38,5-milijonske države, zaprosil za odpuščanje za svojo napako.

S tajno policijo sodeloval 20 let

Po pisanju konservativnega poljskega časnika Rzeczpospolita je bil Wielgus več kot 20 let "tajni in zavedni" sodelavec zloglasne komunistične policije SB, kar potrjujejo dokumenti. SB je po navedbah časnika Wielgusa rekrutirala leta 1967, ko je bil študent filozofije na univerzi v Lublinu na vzhodu države. Wielgus je leta 1978 podpisal soglasje, da dela za tajno policijo, in nekaj drugih dokumentov z informacijami o univerzi na Lublinu, kjer je takrat delal kot profesor.

Wielgusovo priznanje je poljsko javnost močno razburilo, rimskokatoliško cerkev na Poljskem pa pahnil v eno najhujših kriz v zadnjem času. Do njega je namreč prišlo po tem, ko je katoliška cerkev, ki je veljala za eno od trdnjav opozicije komunizmu, po letih molka lani priznala, da so njeni duhovniki sodelovali s tajno policijo.

Časnik Rzeczpospolita Wielgusu sicer v današnji izdaji očita tudi, da je v svoji nekdanji škofiji Plock vedel za primere spolnih zlorab in pedofilije med duhovniki, a ni ukrepal.