Papež in Abas za mir v Palestini

Papež Benedikt XVI. je na zasebni avdienci sprejel palestinskega predsednika Mahmuda Abasa. Zavzela sta se za pravično rešitev izraelsko-palestinskega spora, papež se je izrekel tudi za odpravo blokade območja Gaze.

Objavljeno
08. oktober 2009 19.38
Š. Ro./STA
Š. Ro./STA
Vatikan - Papež Benedikt XVI. je danes na zasebni avdienci sprejel palestinskega predsednika Mahmuda Abasa. Skupaj sta se zavzela za pravično rešitev izraelsko-palestinskega spora, so sporočili iz Vatikana. Abas se je s papežem nazadnje sešel 13. maja v Betlehemu, ko je bil poglavar Rimskokatoliške cerkve na obisku v Sveti deželi.

Podrobnosti o današnjem srečanju iz Vatikana niso sporočili, po poročanju italijanskih medijev pa se je papež za zaprtimi vrati pri Abasu pozanimal, kako je potekalo njegovo srečanje z izraelskim premierom Benjaminom Netanjahujem 22. septembra ob robu zasedanja generalne skupščine ZN.

 

Benedikt XVI. se je sicer ob obisku v Betlehemu izrecno zavzel za rešitev bližnjevzhodnega spora z dvema državama, Izraelom in suvereno Palestino, prav tako pa se je izrekel za odpravo blokade območja Gaze. Za Jeruzalem pa je rimski škof zahteval status z mednarodnimi garancijami.

 

Abas je sicer že decembra 2005 in aprila 2007 obiskal Vatikan. Palestinske oblasti pa so z Vatikanom leta 2000 sklenile dogovor, ki ima status sporazuma med prihodnjo palestinsko državo in Svetim sedežem.

 

Palestinski predsednik se je v sredo v Rimu sestal z italijanskim premierom Silviom Berlusconijem. Slednji se je na srečanju izrekel za zamrznitev judovskega naseljevanja na palestinskih ozemljih, potrdil pa je tudi, da je Italija na vseh področjih pripravljena pomagati Palestincem in nuditi podporo mirovnemu procesu.

 

Predsednik italijanske vlade, ki je sicer tesna zaveznica Izraela, je obenem Abasu, ki ga je označil za "človeka zdrave pameti", izrazil podporo.