Papež v Libanonu: Prodajo orožja Siriji je treba ustaviti

V Tripoliju so izbruhnili protesti proti papeževemu obisku, ki so jih muslimani združili s protesti proti spornemu filmu.

Objavljeno
14. september 2012 08.15
Posodobljeno
14. september 2012 08.19
LEBANON-POPE
Ma. Ja., Mo. Z., Delo.si
Ma. Ja., Mo. Z., Delo.si
Bejrut - Papež Benedikt XVI. je danes prispel v Libanon na tridnevni obisk, na katerem naj bi po pričakovanjih kristjanom in muslimanom prenesel sporočilo miru in sprave, a so ga ob prihodu pričakali tudi protestniki. Na poti v Libanon je papež sicer dejal, da je treba zaustaviti prodajo orožja Siriji. »Brez tega se vojna v Siriji ne bo končala. Treba bo uvoziti kreativnost in ideje o miru,« je dejal po pisanju Slovenske tiskovne agencije. 85-letnega poglavarja Rimskokatoliške cerkve je ob prihodu v Libanon z vojaškimi častmi pozdravil predsednik Michael Sleiman.

Papež je ob prihodu pohvalil mirno sobivanje prebivalcev Libanona in se zavzel, da bi se nadaljevalo »ob dobri volji in predanosti Libanoncev«. »Ravnotežje sil v Libanonu bi potem lahko služilo kot model za celotno regijo in svet,« je prepričan. V Libanonu sicer vladajo velike napetosti, predvsem med kristjani in muslimani, ki jih je spor v Siriji še zaostril.

V Tripoliju severno od Bejruta so izbruhnili tudi protesti proti papeževemu obisku, ki so jih muslimani združili s protesti proti spornemu ameriškemu filmu, ki se norčuje iz muslimanskega preroka Mohameda. Kot še piše STA, so protestniki zažgali enega od lokalov ameriške verige restavracij s hitro prehrano KFC, nakar je prišlo do posredovanja policije. Pri tem je najmanj ena oseba umrla, še 25 pa jih je bilo ranjenih.

Osrednji dogodek papeževega obiska bo nedeljska slovesna maša na prostem v Bejrutu, na kateri pričakujejo okoli 350.000 vernikov. Čeprav gre za pastoralni obisk, so v ozadju številna politična vprašanja, ki obremenjujejo regijo, v prvi vrsti kriza v Siriji in palestinsko-izraelski spor.

Libanon je za Vatikan posebnega pomena, saj je to edina bližnjevzhodna država, v kateri kristjani niso v izraziti manjšini, in tudi edina, kjer je svoboda vere zapisana v ustavo. Od okoli 3,9 milijona prebivalcev Libanona je namreč približno 35 odstotkov katoličanov. Največ, okoli 60 odstotkov Libanoncev je sicer muslimanske vere.