Papež na Sardiniji: »Brez dela ni dostojanstva«

Papeža Frančiška je danes pred Marijinim središčem Bonaria pričakalo več kot 100.000 vernikov.

Objavljeno
22. september 2013 19.25
POPE/
R. D., Delo.si, STA
R. D., Delo.si, STA
Cagliari - Papeža Frančiška je danes pred Marijinim središčem Bonaria na Sardiniji pričakalo več kot 100.000 vernikov. Papež je bil v nagovoru kritičen do denarja, ki je kot idol postavljen v središče gospodarskega sistema in ima nadzor nad vsem, hkrati pa opomnil, da pomanjkanje dela povzroča trpljenje. »Brez dela ni dostojanstva,« je dejal papež.

Papež se je po prihodu na letališče v Cagliariju najprej odpravil v središče mesta, kjer so ga pričakali številni verniki. Srečal se je s predstavnikom brezposelnih, predstavnico organizacije za solidarnost in predstavnikom pastirjev. Sardinija se spopada z visoko stopnjo brezposelnosti; kar 18-odstotkov otočanov nima dela, med mladimi pa je brezposelnost kar 51-odstotna.

V nagovoru 20.000-glavi zbrani množici v središču mesta je papež nagovoril mlade, ki trpijo zaradi pomanjkanja dela, in vse, ki živijo v negotovosti, omenil pa je tudi delodajalce, ki se borijo za boljši jutri.

Zbrane je tolažeče nagovoril o pogumu, ki je potreben za preživetje. Ob tem je dejal, da je današnje stanje »posledica odločitve sveta, ekonomskega sistema, ki v svoje središče postavlja idol, ki se mu reče denar,« ob tem pa opomnil, da je treba v središče ponovno postaviti moškega in žensko.

»Brez dela ni dostojanstva,« je odločno dejal papež. »Borimo se proti temu idolu, proti sistemu brez etičnosti in pravičnosti, v katerem vsemu vlada denar.«

V imenu tega sistema smo pozabili na najšibkejše, na starejše, na tiste, ki nimajo ničesar, tudi mladi so danes zapuščeni in brez dostojanstva, je med drugim dejal poglavar Katoliške cerkve.

Papež se je potem odpravil v Marijino svetišče Bonaria, kjer je pred 100.000 verniki obhajal mašo. Ime tega svetišča je tudi izvor imena papeževega rojstnega mesta Buenos Aires.