Papež potrdil celibat duhovnikov

Papež Benedikt XVI. je v 131-stranskem dokumentu potrdil svoja konzervativna stališča o vprašanjih vere. Med drugim je potrdil tudi celibat duhovnikov rimskokatoliške cerkve.

Objavljeno
13. marec 2007 16.13
Papež Benedikt XVI. je na polnočnici v Vatikanu pozval k spoštovanju dostojanstva otrok
Vatikan - Papež Benedikt XVI. je v 131-stranskem dokumentu potrdil svoja konzervativna stališča o vprašanjih vere. Znova je potrdil prepoved ponovne cerkvene poroke ločenih katoliških parov, hkrati pa odločitev o pravici cerkvene poroke politikov, ki podpirajo splav ali istospolne poroke, prepustil škofijam. Papež je potrdil tudi celibat duhovnikov rimskokatoliške cerkve in zapisal, da je "celibat silen blagoslov za cerkev kakor tudi za skupnost".

Dokument v veliki meri sprejema priporočila z XI. redne škofovske sinode v Vatikanu leta 2005, kjer so škofje zavrnili kakršnekoli spremembe politike celibata. Papež se zaveda pomanjkanja duhovščine v nekaterih delih sveta, vendar pa se zaradi tega ne bi smeli znižati pogoji za vstop v semenišča. "Problem bi lahko rešili z bolj enakomerno porazdelitvijo duhovnikov," je zapisal papež.

V dokumentu Benedikt XVI. priznava tudi "težavno situacijo", v kateri se znajdejo ločeni katoliki, če se želijo ponovno poročiti, vendar pa ponavlja že znano stališče njegovega predhodnika papeža Janeza Pavla II., ki ne dovoljuje ponovne cerkvene poroke.

Vprašanje pravice politikov, ki zagovarjajo stališča nasprotna cerkvenemu nauku do cerkvene poroke, je prišlo na plan med ameriško predsedniško volilno kampanjo leta 2004. Demokratski kandidat in katolik John Kerry je namreč zagovarjal pravico do splava. "Katoliški politiki in zakonodajalci se morajo čutiti obvezane podpirati zakone, ki odsevajo vrednote, zakoreninjene v človeški naravi," je zapisal papež, vendar odločitev v posameznih primerih prepustil škofijam.

Prav tako je Benedikt XVI. v dokumentu pozval duhovnike, naj kot uradni jezik maševanja ponovno obudijo latinščino.