Papež pozdravil padec zatiralskih režimov

Papež Benedikt XVI. je že pripotoval na Češko, kjer je ob prihodu v Prago pozdravil padec "zatiralskih režimov" v Vzhodni Evropi. To je njegov drugi obisk v kaki vzhodnoevropski državi.

Objavljeno
26. september 2009 14.59
Ti. Kr./STA
Ti. Kr./STA
Praga - Papež Benedikt XVI. je danes dopotoval na tridnevni obisk na Češko. To je drugi obisk nemškega papeža v kaki vzhodnoevropski državi in njegovo edino pastoralno potovanje na to območje letos. Ob prihodu v Prago je papež pozdravil padec "zatiralskih režimov" v Vzhodni Evropi.

"Vam in vašim sosedam se zahvaljujem za osvoboditev tistih pod zatiralskim režimom," je dejal papež, ki se je za obisk na Češkem odločil le malo pred 20. obletnico žametne revolucije v Pragi in padca Berlinskega zidu.

"Padec Berlinskega zidu je zaznamoval preobrat v svetovnih zgodovini, še posebej pa za države v Srednji in Vzhodni Evropi, ki jim je omogočil, da so kot suvereni dejavniki v združenju narodov zavzeli mesto, ki jim pripada," je v nagovoru ob prihodu še dejal papež, ki je nekaj besed spregovoril v češčini, nadaljeval pa v angleščini.

Papeža so na letališču v Pragi pozdravili češki predsednik Vaclav Klaus, praški nadškof, kardinal Miloslav Vlk, in vodja češke škofovske konference in nadškof Olomuca Jan Graubner.

Poglavar Rimskokatoliške cerkve je nato obiskal cerkev Marije Zmagovalke v Pragi, kjer hranijo znameniti kipec t. i. praškega Jezuščka, ki ga verniki častijo že od 17. stoletja. Papež je kipu Jezuščka daroval zlato krono in ob tem zaprosil "za dar enotnosti in harmonije za vse družine". Nato je v češčini molil.

Pred cerkvijo Marije Zmagovalke se je ob tem zbralo več tisoč vernikov. Češke oblasti so sicer ob obisku papeža poostrile varnostne ukrepe.

Nato se je papež na Praškem gradu srečal s Klausom in drugimi predstavniki češkega javnega in političnega življenja. Ob tem je dejal, da se 20 let pod padcu komunizma "znotraj evropskega združevanja in vedno bolj globaliziranega sveta nadaljuje proces zdravljenja in obnavljanja". Izpostavil pa je tudi vprašanje o naravi svobode, ki so jo vzhodnoevropske države na novo pridobile, in njen odnos do resnice, "ki je vodilna norma za svobodo".

Papež se je sicer danes na kratko tudi prvič srečal z nekdanjim češkim predsednikom in političnim oporečnikom v času komunizma Vaclavom Havlom.

Vrhunec papeževega obiska bo nedeljska maša na letališču v Brnu, kjer pričakujejo do 200.000 ljudi. V ponedeljek bo mašo daroval v kraju Stara Boleslav, ki je prizorišče mučeništva sv. Venčeslava, zavetnika Češke, zaradi česar imajo Čehi v ponedeljek tudi državni praznik.

Benedikt XVI. naj bi med pastoralnim obiskom na Češkem predvsem poskušal okrepiti vero med tamkajšnjim močno sekulariziranim prebivalstvom. Češka je namreč močno sekularizirana družba. Na zadnjem štetju prebivalstva leta 2001 se je le dobra tretjina prebivalcev izrekla za verne.