Papež pozval k miru in pravičnosti

Papež je med molitvijo pred več tisoč verniki in turisti na Trgu sv. Petra v Vatikanu pred božičem pozval k okrepljenim prizadevanjem za mir in pravičnost na svetu.

Objavljeno
24. december 2006 21.30
Papež Benedikt XVI. pozorno spremlja dogajanje na italijanskem letališču
Vatikan - Papež Benedikt XVI. je med nedeljsko molitvijo pred več tisoč verniki in turisti na Trgu sv. Petra v Vatikanu pred božičem pozval k okrepljenim prizadevanjem za mir in pravičnost na svetu. Ljudje bi si morali prizadevati za "premostitev predsodkov, porušiti ovire in odstraniti razhajanja, ki delijo - ali še huje - posameznike in ljudstva postavljajo drug nasproti drugemu, da bi skupaj zgradili svet pravičnosti in miru," je dejal Benedikt XVI.

" Jezus je prišel za vsakega od nas in iz nas naredil brate", zato bi si morali ljudje prizadevati za mir in pravičnost. "Bratje in sestre, s takimi občutki preživimo zadnje ure, ki nas ločijo od božiča, ob duhovnih pripravah na pozdrav Jezusa," je še povedal papež.

Ob tem je izpostavil pomen "življenja vsakega človeškega bitja". "Jezusovo rojstvo nam pomaga, da se zavemo, kakšna je vrednost človeškega življenja, vsakega človeškega življenja, od prvega trenutka do naravne smrti," je poudaril Benedikt XVI.

Do papeževih izjav prihaja v času, ko je v Italiji burne polemike sprožila smrt Piergiorgia Welbyja. Ta je dalj časa pskušal dobiti dovoljenje, da bi mu odklopili naprave, ki so ga od leta 1997 ohranjale pri življenju. 60-letni Welby, ki je trpel za mišično distrofijo, je umrl v sredo, potem ko ga je zdravnik odklopil z naprav, čeprav je italijanski svet za zdravstvo zavrnil pred tem njegovo tovrstno prošnjo. Welbyjev pogreb poteka danes, na njem pa se je zbralo okoli 1500 ljudi. Obred je civilen, saj je cerkev verski pogreb zavrnila, čeprav so svojci pokojnika zanj zaprosili.

Benedikt XVI. bo sicer drevi v baziliki sv. Petra daroval polnočnico, svojo drugo, odkar je postal papež. Polnočnica bo višek božičnega praznovanja v Rimu, prisostvovalo pa naj bi ji več tisoč vernikov in turistov. V ponedeljek bo Benedikt XVI. podelil svoj blagoslov mestu in svetu - "urbi et orbi" -, nato pa bo božična voščila prebral v več jezikih sveta.

Sabah v Betlehemu

Latinskega patriarha Mišela Sabaha, ki je v Betlehem prispel v spremstvu duhovnikov, romarjev, varnostnikov in lokalnih politikov, pa je medtem pred baziliko Jezusovega rojstva pričakala precejšnja množica. Sabah bo kasneje v omenjeni baziliki tudi vodil polnočnico, ki se je bodo udeležili tudi diplomati in visoki palestinski predstavniki, med drugim palestinski predsednik Mahmud Abas.

Še pred odhodom v Betlehem je najvišji predstavnik katoliške cerkve v Sveti deželi v vsakoletnem božičnem nagovoru pozval k miru, ko je dejal, da si bog želi, da bi si vsi verniki - judovski, muslimanski ali krščanski - prizadevali za mir. "Naši voditelji so doslej povzročali le vojno, niso pa znali narediti miru," je še poudaril.

Pred začetkom palestinske vstaje oz. intifade je v božičnem času v to mesto na Zahodnem bregu priromalo tudi do 100.000 ljudi, od leta 2000 naprej pa zaradi izraelske cestne blokade in t. i. zaščitnega zidu, ki naj bi Izrael varoval pred terorističnimi napadi, Betlehem tudi ob božiču ostaja v veliki meri prazen. Letos tako pričakujejo okoli 20.000 romarjev.