Papež pred verniki poudaril solidarnost med pandemijo

Frančišek je prvič po prekinitvi zaradi pandemije sprejel vernike na splošni avdienci.

Objavljeno
02. september 2020 12.24
Posodobljeno
02. september 2020 12.47
Papež ponovno med verniki. FOTO: Vincenzo Pinto/AFP
Po več kot petih mesecih so se rimskokatoličani lahko spet osebno udeležili splošne avdience v Vatikanu, sicer ne na Trgu svetega Petra, temveč na dvorišču sv. Damaza Apostolske palače, kjer naj bi v septembru potekale tedenske avdience.

Papež Frančišek je namreč po prekinitvi zaradi širjenja koronavirusa danes prvič znova sprejel vernike in izpostavil solidarnost v svetu v času pandemije ter molil za Libanon, ki ga je v začetku avgusta prizadela uničujoča eksplozija.



Papež je imel nazadnje avdienco pred verniki 26. februarja, to je bilo le nekaj dni prej, preden je italijanska vlada za celotno Italijo zaradi širjenja novega koronavirusa razglasila karanteno. Vatikan je zaradi izbruha koronavirusa v Italiji 11. marca letos preventivno zaprl Trg svetega Petra za javnost, od takrat do danes pa so splošne tedenske avdience potekale prek videoprenosa (namesto z balkona, od koder običajno nagovori vernike), piše portal Vatikan News.

image
83-letni papež se je približal zbranim vernikom. FOTO: Vincenzo Pinto/AFP


Frančišek je izpostavil solidarnost v svetu v časih pandemije covida-19 ter govoril o duhovnem izhodu iz koronske krize.  »Pandemija je dokaz, da smo ljudje odvisni drug od drugega, tako v dobrem kot v slabem. Ker smo povezani, moramo skupaj najti pot iz krize in najti izhod v solidarnosti,« je poudaril in opomnil, da solidarnost zahteva nov način razmišljanja, kjer je v ospredju skupnost, in ne individualni egoizem, in tako prispevajo k ozdravitvi družbenih težav postpandemičnega sveta.

Danes je 83-letni papež po dobrih petih mesecih stopil med vernike, ki so morali ob poostrenih ukrepih nositi zaščitne maske, medtem ko je Frančišek ni imel. Prvi verniki so se na Trgu svetega Petra začeli zbirati že okrog 7. ure zjutraj, avdienca se je začela ob 9.30. 

Papež v zadnjih mesecih ne potuje po svetu, prav tako je Vatikan odpovedal vsa letošnja apostolska potovanja. Italijanski mediji medtem poročajo, da Frančišek menda ne bo planiral obiskov po svetu, dokler ne bo na voljo cepivo proti covidu-19.