Papež zaključuje obisk v Libanonu

Papež Benedikt XVI. je na osrednji maši v Bejrutu pozval k miru in spravi.

Objavljeno
16. september 2012 12.50
Mideast Lebanon Pope Benedict XVI
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Bejrut - Za vzpostavitev bratske družbe sta potrebna pravičnost in mir, je na današnji slovesni maši na prostem, ki se je je v Bejrutu udeležilo kakih 350.000 ljudi, poudaril Papež Benedikt XVI. Voditelje na Bližnjem vzhodu je zato pozval k prizadevanjem za mir in spravo.

»V svetu, v katerem nasilje za seboj ves čas pušča strašljivo sled smrti in uničenja, je treba za vzpostavitev bratske družbe, vzpostavitev bratovščine, ves čas nujno delati za pravico in mir,« je na maši, ki so se je udeležili tako predstavniki muslimanov kot Katoliške cerkve, po pisanju STA poudaril papež. Kot je izpostavil, posebej moli, da bo Bog zagotovil mir in spravo Bližnjemu vzhodu, tako da bodo lahko tamkajšnji ljudje živeli v miru in dostojanstvu. Benedikt XVI. je v tej luči kristjane in muslimane pozval k tolerantnosti in verski svobodi.

Libanon je edina bližnjevzhodna država, v kateri kristjani niso v izraziti manjšini, saj jih je okoli 35 odstotkov. Pripadajo različnim krščanskim cerkvam, največ pa je maronitov. Večinsko prebivalstvo v državi so muslimani.

Papežev obisk spremljajo strogi varnostni ukrepi zaradi nemirov v sosednji Siriji in protestov v številnih državah regije zaradi filma, objavljenega na spletu, ki je žaljiv do islamskega preroka Mohameda. Nasilni protesti so bili v petek tudi v Libanonu, pri čemer je bila ena oseba celo ubita, še 25 pa jih je bilo ranjenih.

Benedikt XVI. se potovanju - njegovo 24. po vrsti od nastopa pontifikata in četrto v kraje, ki veljajo za zibelko krščanstva - kljub napetim razmeram ni želel odpovedati.