Papež zamenjal vplivnega državnega tajnika

Tarcisia Bertoneja bo na pomembnem položaju zamenjal italijanski nadškof in izkušen vatikanski diplomat Pietro Parolino.

Objavljeno
31. avgust 2013 14.51
VATICAN-POPE-AUDIENCE
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Vatikan − Papež Frančišek je za vatikanskega državnega tajnika imenoval Italijana Pietra Parolina, so sporočili iz Vatikana. Na pomembnem položaju bo 58-letni italijanski nadškof in izkušen vatikanski diplomat zamenjal Tarcisia Bertoneja

Parolin, ki je v duhovniškem stanu že več kot 30 let, trenutno še opravlja funkcijo apostolskega nuncija v Venezueli. Novi položaj naj bi zasedel sredi oktobra. V izjavi je Frančišku že izrazil globoko in iskreno hvaležnost za izkazano zaupanje.

Oseminsedemdesetletni Bertone, ki ga je na položaj leta 2006 imenoval nekdanji papež Benedikt XVI., se je za odstop menda odločil sam, Frančišek pa je njegovo odločitev sprejel.

Bertone se je sicer po pisanju STA že dolgo omenjal kot eden od tistih, ki se jim v luči kadrovskih sprememb papeža frančiška maje stolček. Italijanski mediji so ga opisovali kot osebo, ki je najbolj ovirala prizadevanja prejšnjega papeža za zagotavljanje transparentnosti. Nanj so letele tudi številne obtožbe v okviru škandala Vatileaks.