Pariški župan ogorčen nad podjetno muslimanko

Lynda Ellabou je pretekli mesec v predmestju Pariza odprla telovadnico, kar je močno vznemirilo župana mesta Erica Raoulta.

Objavljeno
06. oktober 2013 18.20
Ma. F., Delo.si
Ma. F., Delo.si

Paris - Rožnato - oranžno obarvana telovadnica, ki jo je pretekli mesec v pariškem predmestnem predelu Le Raincy odprl muslimanski par, je postala trn v peti župana Erica Raoulta.

V duhu bližajočih se francoskih lokalnih volitev, je odprta telovadnica dvignila pereča vprašanja o muslimanski integraciji in sekularizmu.

Kot je za Reuters povedala vodja telovadnice Nadia El Gendouli je Raoult njej in lastnici Lyndi Ellabou, ki vsakodnevno nosi tradicionalno muslimansko pokrivalo za glavo, povedal, da si zakritih žensk v svojem mestu ne želi. Župan je obtožbe nato zanikal in povedal, da sta fundamentalistki ter da zaradi dejstva, da sta muslimanki, sebe smatrata za žrtvi in posledično zahtevata več pravic.

Telovadnica, ki je varnostno povsem ustrezna, nudi tudi različne vodene vadbe. Okoli 70 muslimank obiskuje telovadnico s pokrivalom na obrazu, veliko pa pride tudi takšnih, ki se ne zakrivajo. Lynda in njen mož sta vesela vsakega gosta, ne glede na vero.

Konflikt z županom mesta se je pričel že meseca junija, ko je Raoult izvedel, da muslimanski par namerava odpreti telovadnico v komercialne namene. Ko ju je spoznal, je Lyndo povprašal če namerava tudi na recepcijo zaposliti muslimanko.

Nošenje burk v javnosti je v Franciji prepovedano od leta 2011, naglavne rute pa so prepovedane v javnih službah in dekliških državnih šolah. Ti zakoni ne veljajo za zasebna podjetja, vendar si nekateri politiki prizadevajo, da bi tudi tam uvedli nekatere omejitve.